Преди 90 години: Колко са стрували хлябът и месото


Преди 90 години: Колко са стрували хлябът и месото
Снимката е илюстративна
01 Март 2023, Сряда


По-скъпо или по-евтино е днес

Автор: Дина Харизанова

През 1933 г. приключва Световната стопанска криза, останала известна в историята като Голяма депресия. От края на Първата световна война са изминали 15 години, а малко след петилетка ще започне Втората световна война. 

По това време в България цените на хляба и месото са нормирани. Един килограм от насъщния е струвал 4,50 лв., кило агнешко или месо е било 25 лв., свинското – 20 лв. става въпрос за първокачествената мръвка. Второкачествените стрували с 2 лева по-малко. 

А сега ще хвърлим поглед 90 години по-късно, за да видим по-скъпи или по-евтини са тези цени в сравнение с днешните. 

Месечния бюлетин за януари 2023 г. на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на едро на хранителните продукти сочи, че свинското месо се продава около 10 лв. – цена на едро все пак. Телешкото върви около 20 лв./кг. Хлябът средно е по 2 – 2,50 лв. 

И тъй като заплатите – и преди, и сега, варират от-до, в зависимост от служебното положение, сферата на дейност, професия, длъжност и т.н., за сравнението ще използваме като база средната пенсия за старост.

През 1932 г. тя е била 1774 лева. Значи с една пенсия преди 90 години е можело да се купят 88,9 кг свинско месо. С днешната средна пенсия от 725 лв. може да се вземат 72 кг свинско. Горе-долу няма разлика и в бройките хляб, които може да се купят с една пенсия от 1933 г. и една пенсия от 2023 г. 

Ами това показват фактите. За близо сто години нито сме обеднели, нито сме забогатели. Средно статистически, разбира се. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки