Учени: Луната постепенно се отдалечава от Земята


Учени: Луната постепенно се отдалечава от Земята
Снимка: shutterstock.com
01 Март 2023, Сряда


Преди 2 милиарда и половина години земните денонощия са продължавали... 17 часа

Автор: Десант

По време на космическите мисии на НАСА „Аполо“ до Луната в края на 60-те години на миналия век са поставени няколко специални отразяващи панела. С тяхна помощ в наши дни е установено, че с всяка измината година земният спътник се отдалечава от нашата планета с 38 милиметра.

С помощта на циклите на Миланкович се изследват повтарящи се образувания в древните скални породи, съответстващи на космически промени от миналото. Според трактовката на тези явления, периодичното изменение на орбитата на Земята и положението на земната ос въздействат върху приеманата от нашата планета за няколко години порция слънчева светлина. 

Установено е, че тези цикли се сменят на всеки 400 хиляди, 100 хиляди, 41 хиляди и 21 хиляди години.

Забележително е, че отдалечеността на Луната е пряко свързана с един от тези цикли, който продължава около 21 хилядолетия и се нарича „цикъл на климатична процесия“.

Благодарение на циклите на Миланкович учените са съумели да пресметнат какво е било разстоянието между нашата планета и нейния спътник преди 2,46 милиарда години. Оказало се, че в онези времена Луната се е намирала на 60 хиляди километра по-близо, а земните денонощия са продължавали 17 часа.  

Предстои да се съберат още точни масиви от надеждни данни и да се изработят модели, за да се уточни как е еволюирал нашият спътник в продължение на милиарди години. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки