Вкусни мартеници изработиха ученици от Търговище


Вкусни мартеници изработиха ученици от Търговище
28 Февруари 2023, Вторник


Възпитанички на Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“ черпят кмет и минувачи с красиви и апетитни бело-червени печива

Автор: Антоанета Титянова

Възпитаниците от Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“ в Търговище заслужено спечелиха конкурса „Вкусна Баба Марта“ на III Национален „Празник на мартеницата“. Преди празника децата изненадаха жителите на града с направени от тях вкусни мартенички до Къщичката на Пижо и Пенда.

Ученичките Айлие Ахмедова и Албена Емилова лично връчиха и на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров красиви и апетитни бело-червени печива, които бяха изработили под ръководството на учителката по професионална подготовка Цветелина Илиева.

С богат асортимент от вкусни мартенички те ще сюрпризират минувачите и на 1 март.



В деня на художествената самодейност и на Баба Марта в центъра на Търговище на открита сцена до кметството от сутринта до вечерта ще има богата артистично-музикална програма.

Очаква се на обяд да покажат таланта си няколкостотин деца от училище „Христо Ботев“, 3ОУ „П.Р.Славейков“ и ПГТХВТ “Ал. Константинов“, а след 17 часа програмата ще продължи с изпълнения на Вокална формация „Цветница“ от Попово, мъжка воклна група „Паламарца“, Фолклорен клуб „Омая“, клуб „Джумалийци“, Еда Алиева и Представителен ансамбъл „Северняче“.

Концертът ще завърши с изпълнение на „златната флейта“ на Северна България Боряна Пантелеева, завършила „джаз и поп пеене“, която е по-известна с псевдонима Бриана. Фолк дивата ще извесе букет от обичани народни песни, когато ще се извие най-дългото „Мартенско хоро“ и участниците в него ще оформят „жива мартеница“.

И тази година в къщичката на Пижо и Пенда се събират детски творби на тема „Нарисувай Баба Марта“, като жури ще отличи най-добрите от региона и страната.

Празникът е организиран от „Блян“, Български арт и фолклорен център „Нестия“, Агенция Форум България в партньорство с Център за специална образователна подкрепа.

Празникът на мартеницата в Търговище цели популяризирането на българския фолклор – чрез един от най-разпознаваемите български символи – мартеницата чрез различни занимателни артистични прояви, които правят съпричастни малки и големи вече трета поредна година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки