Бърза помощ за Байкушевата мура


Бърза помощ за Байкушевата мура
Снимки: НП „Пирин“
28 Февруари 2023, Вторник


Експертите предвиждат използването на специализирани високотехнологични уреди за изследване на вътрешността на вековното дърво

Автор: Десант

Във връзка с частичното пречупване на един от клоните на Байкушевата мура, служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и представители на Института за гората – БАН, Лесотехнически университет и Лесозащитна станция, извършиха обследване на многовековното дърво.

Припомняме, че в средата на месеца достъпът на туристи до най-старото иглолистно дърво в България бе ограничен. Примината е, че вследствие на метеорологичните условия един от най-ниско разположените клони се е пречупил.



След първоначалния оглед на здравословното състояние  на вековното дърво, експертите предвиждат използването на специализирани високотехнологични уреди за изследване на вътрешността на мурата.

Чрез тези апаратура е възможно да се установят вътрешните кухини, гнилостни процеси и отклонения от нормалните показатели, индикиращи здравословни проблеми, които не могат да се забележат с просто око. Изследванията ще позволят и изготвянето на препоръки за последващи оздравителни действия.

Всички предприети действия до този момент са с оглед съхраняване на дървото и недопускане на инциденти с посетителите.

Предвид установените обстоятелства, Дирекция „Национален парк Пирин“ призовава любителите на планинския туризъм за повишено внимание при посещение на Байкушевата мура.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки