„Спасеният църковен архив на село Факия“ разказва в изложба в бургаския музей за историята на населеното място


„Спасеният църковен архив на село Факия“ разказва в изложба в бургаския музей за историята на населеното място
Снимка: РИМ-Бургас
28 Февруари 2023, Вторник


В него са живели няколко поколения на прочутия Бимбелов род, от който се смята, че произлизат Момчил войвода и Стефан Караджа

Автор: Десант

В навечерието на Националния празник 3 март Регионалният исторически музей в Бургас ще представи изложбата „Спасеният църковен архив на село Факия“. Документите, запазени от местните енорийски свещеници в следосвобожденския период: от края на XIX в. – 60-те години на XX в. разказват за историята на странджанското село,

При една своя експедиция в Странджа сдлужители на музея в Средец констатират, че въпросният архив е в окаяно състояние и се намира в среда, крайно вредна за оцеляването му. Днес, спасен, почистен, прибран на сигурно място, този набор от документи разкрива една пъстра картина за живота на населеното място.

Проучването на църковните архиви открива нови възможности пред историческата наука, пред краезнанието, а правилното им съхраняване ще пази дълго паметта за хората, за техния бит и култура, за техните нрави и морал, които винаги могат да служат за пример на идните поколения.

Темите, които са представени, са от ежедневието на свещениците, църквата и църковната мрежа, училището и свещениците, както и на държава. 

Свещеникът възприема своята професия преди всичко като призвание, като служба на Бога и хората. В миналото това е една от най-значимите фигури в обществото: духовен водач, пазител на етичните, морални норми. Особено важна е неговата роля на просветител. Разнообразното архивно богатство допълва този образ с детайли от живота на селския поп, с трудности и изпитания пред които е изправен, механизмите за опазването на ценностната система на хората от енорията.

Църковният архив, освен за делата на институцията, дава сведения и за стопанския живот в селото и енорията, обогатявайки икономическата картина на района. 

Според местните устни традиции, село Факия води началото си още от дълбока древност и се слави с богата история. В него са живели няколко поколения на прочутия Бимбелов род, от който се смята, че произлизат Момчил войвода и Стефан Караджа.

Откриването на изложбата ще се състои на 2 март 2023 г. от 16:45 ч. в Исторически музей в Бургас.

Виж също: Разкритите тайни в спасения църковния архив на село Факия


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки