65 години от смъртта на проф. Никола Мавродинов


65 години от смъртта на проф. Никола Мавродинов
28 Февруари 2023, Вторник


Големият наш учен оставя богато научно наследство в областта на българското средновековно изкуство, архитектура и култура

Автор: Атанас Коев

На 28 февруари се навършват 65 години от смъртта на видния български изкуствовед и археолог проф. Никола Мавродинов.

Бъдещият учен е роден на 2 ноември 1904 г. в крайдунавското градче Тутракан. Първоначално учи в родния си град, а след като завършва гимназия заминава за Белгия и се записва да следва в прочутия Лиежки университет. През 1928 г. завършва специалностите история на изкуствата и археолгия и се завръща в България.

Първоначално Никола Мавродинов започва работа в Народния музей в София, като в периода 1931-1934 г. е асистент, а от 1934 до 1944 г. е уредник. От 1944 до 1949 г. е директор на Археологическия музей при БАН.

От 50-те години на ХХ век видният български изкуствовед и археолог  е преподавател във Висшия инжинерно-строителен институт и във Висшия институт за изобразителни изкуства в София, като в първия преподава история на изкуствата в периода 1954-1958 г., а във втория – история на българското изкуство от 1955 до 1958 г. Той е действителен члан на Българския архелогически институт от 1939 г. и член-кореспондент на БАН от 1946 г.

Видният български учен умира на 28 февруари 1958 година в София, в разцвета на творческите сили, на 53-годишна възраст. Но оставя богато научно наследство в областта на българското средновековно изкуство, архитектура и култура.

По-важни негови трудове са: „Еднокорабната и кръстовидна църква по българските земи до края на XIV век“, „Външната украса на старобългарските църкви“, „Прабългарската художествена индустрия с оглед на мадарските златни накити“, „Проучвания върху старобългарското изкуство“, „Византийската и старобългарска архитектура“, „Археологични и художествено-исторически изследвания в Македония“, „Боянската църква и нейните стенописи“, „Старобългарското съкровище от Наги Сент Миклош (на френски език), „Разкопки и проучвания в Плиска“, „Античната гробница в Казанлък“ и др.




В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки