Кои са най-предпочитаните специалности за изучаване в чужбина


Кои са най-предпочитаните специалности за изучаване в чужбина
27 Февруари 2023, Понеделник


Размерът на годишната учебна такса е един от водещите фактори, които оказват влияние върху избора на чужд университет

Автор: Десант

Връхлетялата ни пандемия от ковид-19 доведе и до много проблеми в сферата на образованието. Промени настъпиха не само в начина на обучение, но и в организацията на функционирането на самите образователни заведения. Промени се и интересът към вузовете в чужбина.

По тези въпроси разговаряме с Ели Тончева – основател и управител на консултантска агенция ЕДЛАНТА, специализирана в областта на езиковите курсове, както и върху възможностите за средно и висше образование в други страни. Това е първата и единствена консултантска агенция, която работи с азиатския пазар и благодарение на това български кандидат-студенти имат възможността да избират сред 4 университета в Япония.


Ели Тончева


–  Има ли промени в интереса към следването в чужбина?

–  Ковид пандемията наистина породи страх от пътуване далеч от дома и това естествено се отрази върху желанието на българските кандидат-студенти да учат в чужбина. За щастие, с времето вирусът отслабна, превантивното ваксиниране и новите методи на лечение доведоха до значителен спад в броя тежките случаи, а и на заболелите като цяло, и ето че тази година наблюдаваме възвръщане на интереса към образование зад граница почти до нивата отпреди пандемията.

–  Кои са най-предпочитаните специалности?

–  Честно казано, предпочитаните специалности оформят една пъстра палитра – от бизнес мениджмънт и маркетинг, компютърни науки и биотехнологии до графичен дизайн и моден стайлинг. Хубаво е, че все повече кандидат-студенти избират програма, която съответства на техните таланти и умения, и на идеите им за бъдещо кариерно развитие.

Популярни остават „традиционни“ специалности като архитектура, медицина, право, икономика, но специалности като креативен бизнес, киберсигурност, предприемачество и устойчиво развитие, компютърна анимация също са често избирани. През последните години силно желание за себепознание и опознаване на човешката психика, действия и отношения води до подчертан интерес към психологията във всичките нейни разновидности.

– Владеенето на чужд език ли е водещ фактор при избора на дестинация и специалност от страна на студентите? 

– Не е учудващо, че голяма част от кандидатите желаят да се обучават на английски език  –  това е чуждият езикът, който българските деца обикновено изучават от малки  и на който могат свободно да комуникират.

През последното десетилетие, с цел да привлекат повече чуждестранни студенти, университетите в Европа и Азия започнаха да предлагат все повече програми на английски език както за бакалаври, така и за магистри. Германия и Австрия също увеличават броя на програмите на английски, макар че специално от България по традиция всяка година тези две страни приемат значителен брой студенти в програмите на немски език.

Високо ниво на владеене на езика, на който ще се преподава (доказано с международно признат сертификат) е основно изискване за успешен прием в университет в чужбина. В такъв смисъл, подготовката по конкретен чужд език е изключително важен фактор за избора на учебна дестинация, и е силно препоръчително тя да започне отрано.

Разбира се, друг важен фактор, който влияе на избора на страна, е размерът на годишната учебна такса. Всички сме съгласни, че инвестицията в образование е най-добрата инвестиция, но родителите трябва внимателно да преценят какъв бюджет могат да си позволят да заделят за своя студент.

Ето защо страни като Австрия, Дания, Германия, Ирлания, Финландия, Франция са популярни освен за друго и заради липсата на такси или ниски учебни такси в държавните университети. Тук трябва да споменем също и университетите в Белгия с такса около 1000 евро на година и  Нидерландия с  годишна такса малко над 2300 евро на година (за първата година от следването таксата е наполовина).

–  Към кои университети най-често се насочват българските абитуриенти? 

– По-масовият интерес към образование в чужбина започна от 2007 г., след като България беше приета в Европейския съюз. Оттогова хиляди млади българи  завършиха образованието си в европейски университети. Почти не се среща семейство, което да няма роднини или близки, следвали в чужбина.

Ето защо често кандидатите избират университет по препоръка на техни близки, или изборът е съобразен с други, неакадемични критерии, например университетът да е в голям град, да е близо до международно летище.

Като консултанти с вече над 16-годишен опит, ние знаем, че изборът на университет трябва да бъде съобразен преди всичко с предварителната подготовка на кандидата, както академична, така и езикова, и с конкретната програма, която той избира – доколко тя отговаря на неговия академичен потенциал и на представите му за развитие в желаната сфера. Това е нашата цел: да помогнем на бъдещия студент да направи своя информиран избор за най-подходящото образование, което ще го подготви за успешна кариера в бъдеще.

На 12 март (неделя) от 11:00 до 16:00 ч. в  хотел „България“ в Бургас ще гостува изложение  „Образование за успешна кариера - 2023“. Посетителите ще могат да се срещнат лично с представители на университети от Белгия, Германия, Кипър, Италия, България и Япония, както и с консултантите на ЕДЛАНТА, и да получат отговори на въпроси, свързани с бъдещото им следване. А безплатните презентации, включени в програмата на изложението, ще им дадат ценна информация и ще им помогнат да изберат своята специалност, страна и университет за образование в чужбина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки