Разкриха измама с незаконна дървесина, сеч на немаркирани дървета и изграждане на незаконни просеки


Разкриха измама с незаконна дървесина, сеч на немаркирани дървета и изграждане на незаконни просеки
Снимки: ИАГ
27 Февруари 2023, Понеделник


Дейността в насаждението в землището на видинското село Вълчек е спряна

Автор: Десант

Екип на Изпълнителна агенция по горите и Регионална дирекция по горите – Берковица разкриха схема с незаконна дървесина. Нарушението е констатирано по време на теренна проверка в края на миналата седмица в землището на видинското село Вълчек.

При проверка на претоварване на дървесина на ТИР станция, проверяващите констатират, че на едно от натоварените МПС с румънска регистрация се маркира дървесината от лице гражданин на Република Румъния с контролна горска марка, собственост на регистриран в публичния регистър на ИАГ частен лесовъд, в негово отсъствие.

За транспортирането на дървесината със същото МПС е издаден превозен билет от друго нерегистрирано лице, с таблета на същия регистриран лесовъд преотстъпил и контролната горска марка.



При продължилата проверка в сечището, от което е добита дървесината, горските служители констатират нарушения на сеч на немаркирани дървета, изграждане на просеки, неотговарящи на технологичния план, както и неспазване на нормите за отстояние на просеките, заложени в нормативните документи за строителство в горски територии.

Относно констатираните нарушения е спряна дейността по сеч и извоз от насаждението, като е разпоредено обезсилване на позволителното за сеч.

Задържани са контролната горска марка, таблета и принтера, с които е извършвана експедиция в отсъствие на притежателя им. Нарушителите са санкционирани с актове за нарушения на Закона за горите.

Проверките в района продължават.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки