Обсъждаха мерки за борба с бракониерството


Обсъждаха мерки за борба с бракониерството
Снимката е илюстративна
20 Февруари 2023, Понеделник


Най-често срещаните нарушения, които се констатират през последните години, са свързани с ловуване без разрешително за лов и ловуване на забранено място

Автор: Десант

Да се увеличат санкциите за бракониерите, както и да се регламентират ясно задълженията и отговорностите, свързани с охраната на дивеча“, това каза инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“ в Изпълнителна агенция по горите, на проведената традиционна годишна среща на НЛРС-СЛРБ, посветена на борбата с бракониерството.

Задълбочен, системен анализ, както на регионално, така и на национално ниво на съдебната практика по Закона за лова и опазване на дивеча трябва да бъде в основата на предприемането на мерки за противодействие на бракониерството, смятат ловните експерти.

В дискусията по време на срещата се включиха представители на сдружения от различни райони на страната, които посочиха своя опит и проблеми в борбата с бракониерството.

Присъстващите изразиха общо мнение, че са необходими координирани и съвместни действия на всички ангажирани с противозаконните прояви в лова институции -  Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия с подчинените им горски структури, дирекциите на природните паркове, Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите /за видовете от Закона за биологичното разнообразие/, лицата, стопанисващи дивеча.

Инж. Райчев коментира най-често срещаните нарушения, които се констатират през последните години, са свързани с ловуване без разрешително за лов и ловуване на забранено място. За 2022 г. са съставени 128 акта за нарушения по ЗЛОД, като тенденцията за последните шест години е за намаляване на актовете. Подобна тенденция не се наблюдава при извършените проверки по ЗЛОД като за 2022 г. проверените ловци са 144 682 бр., а броят на проверените ловни дружини е 4318. 

Само през месец януари на настоящата година са проверени 5600 ловци. Горските екипи на ИАГ и РДГ са съставили повече от 10 акта за нерегламентирано ловуване. Проведени са съвместни акции с МВР на територията на цялата, при които са задържани незаконни трофеи от елен лопатар и благороден елен.  

Поради факта че освен дивеч, обект на бракониерство са и редица защитени видове, инж. Росен Райчев обърна особено внимание на повишаване на осведомеността и природозащитната култура на ловната общност за заплахите за защитените видове, вкл. малък креслив орел, както и действащото природозащитно право. Бяха дадени актуални примери за бракониерски прояви през 2022 г. над защитени животински видове, в т.ч. Египетски лешояд, Царски орел и др.

Той призова присъстващите за запознаване на всички членове на сдружението с добрите практики, прилагани в рамките на проекта Горите и земите на орела LIFE18 NAT/BG/001051, и опазването на защитените видове, в т.ч Малкия креслив орел.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки