Колекционерът Марин Лесев събира стари български готварски книги


Колекционерът Марин Лесев събира стари български готварски книги
Снимки: РИМ-Русе
17 Февруари 2023, Петък


Днес габровецът притежава около 8000 печатни български кулинарни издания и близо 10 000 рецепти, записани в тетрадки и тефтери

Автор: Десант

Най-голямата българска колекция от стари готварски книги ще бъде показана на в зала Княз Александър I на Историческия музей в Русе. Изложбата ще се открие на 23 февруари от 18.00 ч. и ще остане отворена за посещения до средата на март.

Целта на експозицията, озаглавена „Кулинарната история на България“, е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти, които да стимулират развитието на кулинарния туризъм в България. 

Тя е дело на колекционера Марин Лесев от Габрово, който събира стари български готварски книги повече от 30 години. Неговият интерес към тях започва в студентските години, а днес притежава около 8000 броя от печатни български кулинарни издания - книги, списания и вестници. В тях има близо 10 000 рецепти, записани в тетрадки и тефтери.


Марин Лесев

Според Лесев рецептите между 1921 г. и 1944 г. описват българската кухня най-сполучливо. Над 4000 рецепти от този период той успява да преиздаде във фототипни издания - както са записани в книгите преди 100 години. Тези книги ще се продават по време на изложбата.

Най-старата книга в колекцията на Лесев е „Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи“, издадена от Петко Рачев Славейков в петницата на „Македония” в Цариград през 1870 г. Същата година излиза и кулинарното издание „Златни извор“, а през следващите 30 години от печат излизат още няколко български кулинарни книги.

Първата стара книга, с която Марин Лесев се сдобива, е „Готварница“ от 1912 г. Името й впоследствие става име и на неговия сайт. Той притежава и първия български учебник по кулинария от 1903 г., а негова авторка е Кина Касева - преподавателка в девическото училище „Мария Луиза“ в София. Тя нарича помагалото си „Учебник по домакинство за 4-ти и 5-ти клас на девическите гимназии“, където една част от книгата е кулинарна, а другата е за домакинството, за подредба, за приготвяне на дрехи.

Марин Лесев се опитва и да възроди някои позабравени традиционни рецепти от българската кухня. Сред тях е и сиренето в стомна, чиято рецепта възстановява заедно с Цветан Димитров, който е производител на популярното „зелено сирене“ от село Черни вит, Тетевенско. 

В експозицията в Русе ще бъдат показани рецепти, свързани с региона на Русе, както и с традиционното местно сладкарство. Ще могат да бъдат видени 150 уникални кулинарни издания.

Присъстващите ще могат да видят и десет съвременни фототипни издания на книги от периода 1927-1940 г. на авторите Пенка Чолчева и Ана Хаканова.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки