За първи път ще се дигитализира богатото и разнообразно културно наследство на Народен театър „Иван Вазов“


За първи път ще се дигитализира богатото и разнообразно културно наследство на Народен театър „Иван Вазов“
17 Февруари 2023, Петък


В рамките на проекта дигитално достъпни ще станат 30 300 архивни единици, снимки, картини, видеоленти

Автор: Яна Славянска

В изпълнение на проекта „Скритите съкровища на Народния театър - дигитално достъпни“, в рамките на който за първи път ще се направи дигитализация на богатото и разнообразно културно наследство на Народния театър „Иван Вазов“, бе обявена обществена поръчка на стойност 218 449,84 лв. без ДДС за наем на техника за дигитализация и обучение на екипа на театъра за работа с нея.

Проектът се финансира по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Основна цел на проектното предложение е опазване на културното наследство, подобряване на достъпа и популяризирането му чрез съвременни информационни технологии чрез създаване на дигитален архив в най-престижния наш храм на Мелпомена.

Цел също така е да се подобрят условията на достъп до културно наследство чрез документиране и дигитализиране за първи път с цел промотиране и опазване за бъдещите поколения, както и да се опази и съхрани националното културното наследство на театъра, като едновременно се даде достъпност на широката общественост, образованието, научните среди и творческите индустрии, както и международни организации.



Проектното предложение предвижда дигитализиране за първи път на богатото и разнообразно културно наследство и архив на Народния театър „Иван Вазов“ с цел достигането му до широка публика на международно ниво.

В рамките на проекта ще бъдат дигитализирани 30 300 архивни единици, снимки, картини, видеоленти, които ще се покажат за първи път на широката аудитория на национално и международно ниво.

Ще се дигитализират всички значими обекти, ще се разкрит „скритите съкровища" на Народен театър „Иван Вазов“.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Енчев
11.03.2023 11:42:31
0
0
"Светът няма да изчезне, от многoто жилци, а от многото злодейци"
"Днес вярваме повече на дявола отколкото в Бога и Човека"
"Но да повярваш на " дявола-банк€р" че ти отпуска заем-"Б€$ВЪ$М€$ДНО" за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
"Световната конспирация, това което историците не ви казват" / От Никола М. Николов
Българин: Това значи да си разбрал че,
"Истината на проблема не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
Защото;
"За пълното си щастие
Човек трябва да има
Суверенно и славно отечество"
Симонид Кeоский /5век преди Христа /
"A за да бъде Българина напълно щастлив,
Трябва да знаe ѝ следва, своето
историческо предназначение! "
Енчев И. / 20век след Христа /
2
Енчев
11.03.2023 11:32:42
0
0
Уважаеми Дами и Господа,
Моля нека изчистим словореда си от чиждата шляковица, като "дигитализира"!
Имаме наша родна дума "оцифри / оцифрира"!
• Как можем копирайки западните "таласъм-тиквени" вакханалии, (коренно неподходящи на бита и културата ни), да научим младото си поколение, да конструира "кукерски-маски", без да се страхува?!
• Как можем да научим младите, на колко години е Българският ни многонационален-етнос, и на колко години действително е Родината им - България, когато ние възрастните с "родителски-претенции", незнаем или неискаме да знаем;
• Кой е Набу Кудури Уцур-I от 1,126г. ~ 1,105г. пр.н.е.?
• Коѝ са Савската царица и брат ѝ Тимоти от 950г. ~ 940 г. пр.н.е.?
• Коѝ са Онон, Заир и Пилони от 950г. ~ 920г. пр.н.е.?
• Кой е Худон от 850г. пр.н.е.?
• Кой е Худоносор / Петубастис от 817г. пр.н.е.?
• Коѝ са Проний ѝ Набопаласар от 626г. пр.н.е.?
• Кой е Набу Апла Уцур / Навуходоносор-II от 605г. ~ 539г. пр.н.е.?
• Кой е Набу Кудури Уцур-II от 598г. пр.н.е.?
• Кой е Набонит от 556г. пр.н.е.?
• Кой е Бел Шар Уцуру / Валтасар от 549 г. ~ 539г. пр.н.е.?
• Кой е Кан Мотун от 209г. ~ 174г. пр.н.е.?

Кажете ни моля, кое учебно заведелие в България, със или без претенцията за -"прогресивно", преподава сериозно историята ни и учи младите на горе изложените въпроси?
• Защото Народ незнаещ истинската си история, не може да мечтае и строи Бъдеще!
• Защото Народ незнаещ и не пазещ историята си, не знае и възръстта си!
• Защото е престъпление да се стремим за ръководни длъжности в международни организации като Бокова и Сталина в; UN & UNESCO, World Bank, €C и др., незнаейки собственото си историчиеско-предназначение, а камоли да знаем ѝ предназначението на всички държави-членки в тях!
• Защото копирайки запада, позорно сме превърнали школата си в съмнителни "търгашски фирми", ѝ децата си сме хвърлили кат инструменти, за печалба в тях!
С Уважение, Енчев / entanashi@abv.bg
*******************************
"За пълното си щастие
Човек трябва да има
Суверенно и славно отечество"
Симонид Кeоский /5век преди Христа /
"A за да бъде Българина напълно щастлив,
Трябва да знаe ѝ следва, своето
историческо предназначение! "
Енчев И. / 20век след Христа /
1
Claudia Klein
18.02.2023 01:00:42
0
0
Здравейте и добре дошли в Spotcap Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Предлагам всякакви кредитни услуги

Имате ли остра нужда от финансово подкрепление? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги за заем по целия свят.

Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро и даваме заеми при нисък лихвен процент от 3% годишно. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от кредитни продукти.

Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за дялово участие от техните местни банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да извършвате транзакциите си, когато и където имате нужда

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | & Получете отговор веднага

Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаят, че имате недостиг на пари, просто ни пишете и ще получите заем.

Вашата финансова свобода е във вашите ръце!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки