Изминаха пет години от блажената кончина на дядо Добри – светецът от Байлово, архийереи отслужиха литургия


Изминаха пет години от блажената кончина на дядо Добри – светецът от Байлово, архийереи отслужиха литургия
Снимки: Българска патриаршия
13 Февруари 2023, Понеделник


Поклонение се извърши и край килията му в Кремиковския манастир, в която старецът пребъдваше в молитва и съзерцание

Автор: Десант

На 13 февруари се навършват пет години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той почина в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст.

По този повод, на 12 февруари – 17-а неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Байлово, където се намира гробът на добрия човек, беше отслужена архиерейска света Литургия, съобщават от Светия Синод.



Освен отбелязването на годишнината от блажената кончина на дядо Добри, беше почетен и един от храмовите празници на църквата – денят Успение на свети Кирил Славянобългарски, който се отбелязва на 14 февруари.

Светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов от елинпелинския храм „Св. Николай“, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични клиросни певци, ръководени от Иоан-Петър Павлов.

По време на богослужението, заради преминалия наскоро празник на свети Харалампий, беше направено и освещаването на мед. Предстоятелят на храма иконом Серафим Янев отглежда в региона на селото пчели и се занимава с производството на мед и пчелни продукти. Епископ Поликарп благослови пчелния мед, които беше раздаден на присъстващите в храма богомолци.



След светата Литургия, епископ Поликарп отслужи в храма и панихида за упокоението на дядо Добри, след което и заупокойна молитва за достойния българин и на гроба му в двора на храма, срещу църквата – до килията, в която старецът пребъдваше в молитва и съзерцание.




В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки