Преди 14 години вдигат за първи път българския военноморски флаг на борда на миннния ловец „Цибър“


Преди 14 години вдигат за първи път българския военноморски флаг на борда на миннния ловец „Цибър“
10 Февруари 2023, Петък


През 2021 г. екипажът му участва в операцията по откриване на черната кутия на изтребител МиГ-29, паднал в акваторията на нос Шабла

Автор: Десант

Преди 14 години на 9 февруари българския военноморски флаг е вдигнат за първи път на борда на минен ловец „Цибър“ от състава на дивизион противоминни кораби.

Плавателният съд е първият от проекта „Трипърти“, придобит от Военноморските сили на Република България. Той е сертифициран по стандартите на НАТО (MAREVAL) през 2017 г. и 2020 г.

Минен ловец „Цибър“ редовно взема участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), както и в редица международни военноморски учения – NUSRET (Република Турция), POSEIDON (Република Румъния), ARIADNE (Република Гърция), учения от типа PASSEX (Република Грузия).



През годините корабът неведнъж изпълнява бойни задачи по откриване и унищожаване на миноподобни обекти в акваторията на няколко черноморски държави.

През 2020 г. в района на Несебърски залив неговият екипаж успешно изпълни задачи по откриване и унищожаване на исторически мини.

През 2021 г. екипажът на минния ловец участва в операцията по откриване на черната кутия на изтребител МиГ-29, паднал в акваторията на нос Шабла.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки