Най-възрастният свещеник в Старозагорска епархия става на 90 години


Най-възрастният свещеник в Старозагорска епархия става на 90 години
Снимки: Старозагорска митрополия
10 Февруари 2023, Петък


Името на отец Тодор е неразривно свързано с развитието и разцвета на църковното пеене в града на липите

Автор: Десант

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев от митрополитския храм „Св.Димитър“ в Стара Загора е най-възрастният свещеник в Старозагорска епархия. Роден е на 15 февруари 1933 г. в хасковското село Сусам и тази година ще навърши почтената 90-годишна възраст.

По този повод, на 15 февруари след литургията, оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени поздравления към юбиляра.

Неговият баща е бил член на църковното настоятелство на изградения в края на ХIХ век в родното му село православен храм „Св. Атанасий“. Под благотворното влияние на местния свещеник - о. Методий, и младият Тодор се насочва по пътя на вярата. През 1947 г. той постъпва в Пловдивската духовна семинария. Завършва я през 1952 г. и продължава обучението си в Духовната академия в София, където се дипломира през 1956 г.

Веднага след завършването на Академията тогавашният Старозагорски митрополит Климент кани наскоро дипломираните богослови Тодор Милчев, Димитър Райчев (бъдещ Врачански митрополит Калиник) и Димитър Попвасилев (бъдещ Видински митрополит Дометиан), които се отличават не само в учението, но и с певческия си талант, да работят в Старозагорска епархия.

Отец Тодор пристига в Стара Загора през 1956 г. и веднага е определен за празничен певец и диригент на църковния хор в храм „Св.Димитър“. Той остава да живее и работи в града на липите до ден днешен, с едно кратко прекъсване в периода 1957-58 г., когато отбива военната си служба в Ансамбъла на строителни войски в София.



Дълги години отец Тодор съчетава работата в храм „Св. Димитър“ с длъжността касиер в Старозагорската митрополия. Ръкоположен е за дякон през 1982 г.; за свещеник - през 2003 г.

За достойното си служение като дякон получава званието протодякон, а като свещеник е удостоен с нагръден кръст и офикията ставрофорен (т.е. кръстоносен) свещеноиконом.

Името на отец Тодор е неразривно свързано с развитието и разцвета на църковното пеене в Стара Загора, както и с просъществувалата дълги години традиция в храм „Св. Димитър“ да се отслужва всенощно бдение.

Благодарение на мъдростта и благия си характер той се радва на обичта и уважението на християните, за мнозина от които се е превърнал в доверен наставник и изповедник, отбелязват от Старозагорската митрополия.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки