Местят раннохристянска гробница, открита в Сапарева баня сред руините от древната крепост Германея


Местят раннохристянска гробница, открита в Сапарева баня сред руините от древната крепост Германея
09 Февруари 2023, Четвъртък


Голяма част от нея днес попада под балнеума в курортното градче

Автор: Дина Харизанова

Община Сапарева баня обяви обществена поръчка на стойност близо 124 хиляди лева без ДДС за преместване, теренна консервация, реставрация и експониране на раннохристянска гробница, открита на сред руините от крепостта Германия (популярна повече като Германея) при изграждане на водопроводни отклонения за минерална вода в края на 2020 г. на територията на акропола в древния град. 

Античната и късноантична крепост Германия (ударанието е на „и“, б.р.) се намира на по-малко от километър по права линия западно от центъра на Сапарева баня, до левия бряг на река Валявица, приток на река Джерман, само на около 300 метра североизточно от минералните извори при сегашната баня.

Построяването й се свързва с времето на управлението на император Септимий Север (193-211 г.), но по-вероятно в края на II в. когато в Германѝя е дислоцирана cohors II Lucensium. Голяма част от нея днес попада под балнеума в Сапарева баня.

Късноантичните извори на Хиерокъл и Прокопий недвусмислено сочат Германия като един от петте града на провинция Вътрешна Дакия, заедно със Сердика, Пауталия, Наисос и Ремесиана.

Към момента гробницата е защитена с временно дървено покритие. Изкопът около нея е запълнен от кал и тиня, оттекли си от силно наклонената улица, без стабилна настилка при дъждовете. Археолозите са категорични, че няма изменение и забележими видими дефекти по находката им.



Раннохристиянската гробница ще бъде преместена на 680 м хоризонтално  разстояние от оригиналното си положение при кръстовището на улиците „Йордан Попмихайлов“ и „Златния век“ върху общински терен, намиращ се до резервоара за минерална вода на ул. „Германея“, където се предвижда обособяване на експозиционна зала, в която ще бъдат представени намерените в обекта артефакти. 

Ще бъде западена ориентацията й спрямо посоките север-юг при новото й ситуиране.

Локацията е съобразена с градския парк и е като естествено продължение от пешеходната зона на Гейзера. Ще бъдат осигурени пешеходни и автомобилни подходи за посетителите, както и приятна паркова среда за случайно преминаващите.

След преместването на гробницата зидовете й ще бъдат обработени по рецепта на реставратор, се казва в техническата спецификация на обществената поръчка.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки