Представят резултатите от археологическите проучвания на Трансмариска


Представят резултатите от археологическите проучвания на Трансмариска
Снимка: РИМ-Русе
01 Февруари 2023, Сряда


Вижте какво е разкрито в сектора на югозападната крепостна кула на римска крепост край Тутракан

Автор: Десант

На 2 февруари от 18 ч. в зала „Батенберг“ на Историческия музей в Русе археологът Върбин Върбанов ще представи резултатите от археологическите проучвания на ​сектор Югозападна крепостна кула на римска крепост Трансмариска край Тутракан.

Разкопките в сектора започват през 1970 г., след което продължават през 2001 - 2003 г. Разкрити са 34 метра от южната крепостна стена, заедно с три кули и зид от сграда, долепена до вътрешната стена. В момента този участък е консервиран и експониран.

През периода 2013 - 2015 г., в двора на бившето училище „Максим Горки“ е разкопан ъгъл на крепостта, с една вътрешна и една външна кули, заедно с прилежащата стена. Разкрити са около 180 кв. метра.

Работата на обекта е подновена през 2020 г. През сезон 2022 г. са проучвани пластове във вътрешността на крепостта и извън нея. Във вътрешността са разкрити пластове от най-ранното обитаване в проучваната площ – от I век. Следват пластове от III век, а над тях – тези от IV - VI век.

Южно от крепостната стена, извън нея, са разкрити останки от сграда, прилепена до стената. По откритите находки тя се датира в периода V - VI век.

През археологически сезон 2022 г. са инвентирани 165 находки, от които 79 монети от I до ХХ век. Сред по-забележителните са керамични лампи, костен предмет с релефна глава на тигър и малка монетна находка.

Разкритите структури са от ранния лагер на Трансмариска, изграден през I век. В проучваната площ културният пласт от периода I - III век е с дебелина над 2,0 м, а този от IV - VI век е около 1,0 - 1,50 м. Откритите материали поставят съществуването на крепостта в периода I - VI век.


В категории: Новини , Античност , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Tutrakan Dobrich
05.02.2023 04:53:44
0
0
Румънски сайт цитирайки български вестник:

Заглавие: "Някой заглушава Джи-Пи-еС въздухоплаване по крайбрежието на Бг."
статия от 13 иануари 2023

https://www.g4media.ro/presa-bulgareasca-cineva-bruiaza-navigatia-gps-pe-coasta-bulgara-a-marii-negre-romania-si-turcia-sunt-si-ele-afectate-masura-vizeaza-oprirea-dronelor-rusesti-in-aceasta-parte-a-marii.html

"Este mult mai probabil să fie implicate sisteme de protecție din Bulgaria, România și Turcia – cele trei țări sunt membre NATO. În acest fel, este împiedicată posibila utilizare a dronelor cu apă și aer de către Rusia în apropierea celor trei țări. Întrucât bruiajul este chiar lângă coastă, iar în Bulgaria acoperă în întregime orașele Dobrici și Varna, acest lucru s-ar putea realiza deja prin „blocaje” terestre.
[...]
Cineva bruiază GPS-ul, nu știm cine – rușii, ucrainenii, americanii."

Превод:
Много по-вероятно е че Бг., РУМЪНИЯ и Турция извършват заглушаването, чрез техните "защитни системи", като и трите страни са членове в НАТО и искали да препятсват на руските дрони.
Щом зглушаването се извършва твърде близо до крайбрежието, като в Бг. покрива напълно гр. ДОБРИЧ и Варна, то може да се прави и чрез земни/сухопътни "блокирания".
[...]
Някой заглушава GPS: не знаем кой: Русия, Украйна, САЩ.

Бележка моя: Гр. Добрич е бил в състав на Велика Румъния, като е разположен в Южна Добруджа. Румъния и в настояще време има териториални претенции към Южна Добруджа. Бих казал че те дори са официални или поне "полу-официални" като в румънските "учебници" по "история" (одобрени от Министерството на Образованието на Рум., тоест: от официално/държавно рум. учреждение) пише че през 1940 г. Бг. откраднала Южна Добруджа от Румъния с помощта на Хитлер и Мусолини, като се възползвала от трудното положение на Румъния (която се беше отказала от френските и британските гаранции за нейните граници).
Така че се задава въпроса: Румъния ли заглушава GPS навигацията в Добрич и Варна (които са разположени близо до бг.-рум. граница и където заглушаването е най-силно)?
Може и да се окаже че украинците извършват заглушаването, понеже Добрич и Варна са най-близките не само до Румъния, а и до Украйна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки