Как да удължим живота на смартфона


Как да удължим живота на смартфона
Снимката е илюстративна
01 Февруари 2023, Сряда


Ако решим да използваме един мобилен телефон в продължение на три години, вместо да купуваме нов, ще спестим около 160 кг CO2 

Автор: Десант

При над 6,4 милиарда потребители на смартфони в света промяната на начина, по който взаимодействаме с устройствата си – от това как и кога ги зареждаме до рециклирането и ремонта им, е положителна стъпка към по-устойчиво, екологично използване.

Например, ако решим да използваме един мобилен телефон в продължение на три години, вместо да купуваме нови модели веднага щом излязат на пазара, всеки от нас ще спести около 160 кг CO2 - това се равнява на въглеродните емисии в атмосферата при шофиране от Лондон до Франкфурт!

Ето няколко полезни съвета за по-дълго и устойчиво ползване на техниката ви:

Актуализирайте софтуера си

Колкото по-дълго съхранявате телефона си, толкова по-добре е за планетата. Един от начините да се уверите, че устройството ви е в крак с нуждите ви, е да проверите дали то оперира с най-новия софтуер. По този начин получавате най-доброто и най-сигурно потребителско изживяване, без да се налага редовно да сменяте джаджите си. 

Ремонт вместо замяна

Напукан дисплей или батерия, която се изтощава по-бързо? Ако животът на телефона ви е към края си, първо опитайте да направите необходимите поправки, вместо да го заменяте веднага. Много компании, включително HMD Global, производител на телефоните Nokia, предлагат онлайн услуги за ремонт в много части на света, така че можете лесно да поправите всичко - от пукнат екран до подмяна на батерията.

Можете също така да проверявате състоянието на устройството си с помощта на приложението MyDevice, което ви дава достъп до улеснена диагностика за състоянието на батерията, паметта за съхранение на файлове, температурата на устройството и използването на данни.

Зареждайте в самолетен режим

Самолетният режим не е само за случаите, когато сте на 10 000 метра над земята. Зареждането в него е по-бързо от обикновеното с около 4 минути, тъй като се извършва по-малко фонова обработка. То е полезно и за околната среда, тъй като колкото по-бързо се зарежда устройството, толкова по-малко време трябва да бъде включено към електрическата мрежа.

Изключвайте щепсела през нощта

Колко от нас могат да отрекат, че вечерната ни рутина преди лягане включва и зареждане на телефона през нощта? На пръв поглед може да е разумно и практично, но може и да доведе до разход на енергия и пари.

Поддържането на телефона включен в електрическата мрежа за толкова дълго също съкращава жизнения цикъл на батерията и ускорява разграждането ѝ. Това означава, че с течение на времето ще трябва да зареждате все по-редовно, тъй като батерията достига 0% по-бързо, отколкото когато сте го взели за първи път.

По-малко светлина през нощта (и през деня)

Всички знаем, че е препоръчително да избягваме ярките екрани преди лягане, но по-ниската яркост е полезна и за околната среда - намалява консумацията на енергия и увеличава живота на батерията. Опитайте се да използвате нощния и тъмния режим, за да елиминирате синята светлина и да намалите яркостта. 

Не препълвайте облака

Подборът на това, което качвате и съхранявате в облака, може да ви помогне да намалите въглеродния си отпечатък. Тъй като облачните услуги се нуждаят от големи центрове за данни, пълни със сървъри, работещи 24 часа в денонощието, те използват много електроенергия и енергия.

Изтриването на стари или ненужни файлове и снимки от облака може да намали необходимото място за съхранение на личните ви данни, както и личния ви въглероден отпечатък.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки