СЗО с нов списък лекарства за радиационна защита


СЗО с нов списък лекарства за радиационна защита
Снимка: СЗО
30 Януари 2023, Понеделник


Организацията запазва най-високата степен на тревога за COVID

Автор: Десант

Световната здравна организация (СЗО) публикува актуализиран списък на лекарствата, които трябва да се съхраняват в случай на радиационна и ядрена авария, както и нови съвети за политика на действие в случай на такъв инцидент.

„Готовността за радиационни извънредни ситуации постоянно се отчита като най-слабата област на готовност в много страни“, се казва в доклада от 66 страници, който актуализира предходния, публикуван през 2007 г.

"При радиационни аварии хората могат да бъдат изложени на радиация в дози, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Правителствата трябва бързо да осигурят лечение за нуждаещите се", заяви д-р Мария Нейра, изпълняваща длъжността помощник-генерален директор на отдела на СЗО за по-здраво население.

"От съществено значение е правителствата да са подготвени да защитават здравето на населението и да реагират незабавно при извънредни ситуации. Това включва наличието на готови запаси от животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват пораженията от радиация."

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в здравеопазването на СЗО, добави:

"Актуализираният списък с лекарства от първа необходимост ще бъде жизненоважен инструмент нашите партньори да се подготвят и да идентифицират, набавят, складират и доставят своевременно ефективни контрамерки за хората, изложени на риск при такива събития."

Радиологични или ядрени извънредни ситуации могат да възникнат в ядрени електроцентрали, медицински или изследователски центрове или да са резултат от аварии при транспортиране на радиоактивни материали, обясниха от СЗО. Освен това тези извънредни ситуации могат да бъдат резултат от злонамерено събитие, като например ядрена бомбардировка.

Досега е имало два мащабни ядрени инцидента: Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки през 1945 г., извършени от Съединените щати, чиито последици се изучават непрекъснато. През 1986 г. възникна и аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна - най-голямото неконтролирано изпускане на радиоактивни вещества в историята.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) заяви, че COVID-19 продължава да представлява извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение, нейната най-висока форма на тревога, предаде „Ройтерс“.

Пандемията вероятно е в „преходен момент“, който продължава да се нуждае от внимателно управление за „смекчаване на потенциалните негативни последици“, добави организацията в изявление.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки