Студенти от Европа, Америка и Австралия ще учат на терен в НАР „Деултум-Дебелт“ край Средец


Студенти от Европа, Америка и Австралия ще учат на терен в НАР „Деултум-Дебелт“ край Средец
27 Януари 2023, Петък


Бъдещите учени, които ще се обучават тук, ще бъдат негласните посланици по света, които да представят и популяризират културното наследство на тази част от България

Автор: Светлана Николова

Студенти от Европа, САЩ и Австралия ще се обучават на терен в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“ край едноименното село с хилядолетна история в община Средец. Инициативата е на фондация „Балканско наследство“, която сама е потърсила връзка с „Деултум“ заради възможностите, които предоставя базата.

„От тази година ще имаме възможност да направим две международни школи – по антропология и по консервация и реставрация. Те ще представляват проучване на целия антропологичен материал, с който разполагаме. Както знаем, човешката костна система съдържа изключително много информация за живота на хората, за тяхната диета, за техните болести. Студентите ще се обучават как да работят с един такъм материал и максимално да извличат информация от него.

Следващата школа ще е за консервация и реставрация на предримска керамика, като също ще участват предмети от различни обекти – от Созопол, Дебелт, може би и от Бургас. Студентите ще се обучават как да съхраняват това културно наследство, което ние го откриваме не в цялостен вид, а на парчета и то трябва да бъде сглобено, за да достигне до посетителя в една по-добра естетика“, обясни директорът на НАР „Деултум-Дебелт“ Красимира Костова.

Идеята археологическата база да бъде и обучителен център е заложена още при създаването й през 80-те години на миналия век. Проектът вече е финализиран, уточнени са всички подробности около престоя на студентите. Те ще бъдат настанени в самата база.

Бъдещите учени, които ще се обучават тук, ще бъдат негласните посланици по света, които да представят и популяризират културното наследство на тази част от България.

Интересът към школите е голям, вече има записвания. Първата група студенти пристига в Дебелт в края на юни и ще остане тук през целия юли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки