С колела по снега на „Витоша зимен фест“


С колела по снега на „Витоша зимен фест“
27 Януари 2023, Петък


За спортния празник този уикенд ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66

Автор: Десант

Осмото издание на „Витоша зимен фест“ тази събота ще предложи няколко супер атракции край хижа „Алеко“. За първи път ще се състоят сноубайк дуели – спускане с колела на сняг с директни елиминации. Предвидени са и демонстрации на най-новата мода в ските – телемарк изпълненията, които кандидатстват за включване в олимпийската програма.

Наред с това, спортният празник ще определи държавните шампиони в ски алпинизма, а организаторите са предвидили още много забавни надпревари, състезания и игри

Фестивалът е иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за осма поредна зима, за да отбележи Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за 12-и път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове. 

Тази събота колоездачното шоу в планината ще започне точно в 12 ч. по изграденото специално за феста 150-метрово трасе на Меча поляна. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на състезанието. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции“, разкри Ема Паунова, представител на организаторите.

Над плаца пред хижа „Алеко“ ще бъде нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“.

Тази година ски бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Наред със състезанията, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

Витоша зимен фест 2023 ще определи и държавните шампиони в дисциплината скоростно изкачване на ски-алпинизма. Стартът ще бъде в 10 ч. от долна станция на Романски лифт през плаца пред хижа „Алеко“ до горна станция на лифт „Лале 2“. Ще участват всички най-добри у нас в този спорт.

Надпреварата с шейни ще бъде с директни елиминации на семеен принцип – дете с родител или с роднина в района на новата шейни зона над хижа „Алеко”. Записванията са от 11,15 ч. до 11,30 ч. на място, а самото състезание ще започне в 11,30 ч. Подробен регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието „Витоша зимен фест 2023“ и на www.sofia2018.bg.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“.

Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др.

За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и конкурси с награди.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

Програма:

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм държавно първенство

11.00 – 12.30 ч. Надпревари, конкурси и забавни игри за децата с аниматори

11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом

11.30 – 12.00 ч. Състезания с шейни (записване в зоната от 11.15 до 11.30 ч.)

12.00 – 12.45 ч. Winter Bike Duel 2023 – спускане с колела по сняг на Меча поляна

12.00 – 12.30 ч. Ски-бягане – спринт

12.30 – 12.45 ч. Демонстрации на най-новия спорт „телемарк“

12.45 – 13.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации с лавинна екипировка

13.15 – 13.30 ч. Награждаване на призьори и закриване

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест. Можете да използвате и кабинковия лифт Симеоново – хижа „Алеко”.

Текст и снимка: Фондация „София-европейска столица на спорта“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки