3D-реконструкция разкрива как са изглеждали неандерталците


3D-реконструкция разкрива как са изглеждали неандерталците
Снимка: © Jilin University
27 Януари 2023, Петък


Цифровата възстановка е на главата на млад неандерталец, живял преди повече от 30 хиляди години, чийто череп е открит в узбекистанската пещера Ташик таш през 1938 г.

Автор: Десант

Руски и китайски учени създадоха цифрова 3D-реконструкция на главата на млад неандерталец, живял преди повече от 30 хиляди години. Неговият череп е открит в узбекистанската пещера Ташик таш през 1938 г. 

Установено е, че момчето е умряло на 8 години. До него са намерени пет чифта рога на сибирски планински козел и скелети на птици, което говори за извършване на някакъв обряд.  

Черепът е пресъздаден от 150 части. Учените направили негово цифрово копие и пресъздали облика на праисторическото момче с помощта на специална програма. 

Чертите на лицето му са с характерни неандерталски черти: едро лице, дъговидни вежди. Покрай това, новът му е бил по-къс и с повдигнат нагоре, отколкото при съвременните хора.
 
По думите на изследователите, находката от узбекистанската пещера е единствената съхранила се вкаменелост на череп на азиатски неандерталец. При това тя е първата останка от неандерталец, намерена въобще в Азия. 

Дълго време се смяташе, че неандерталците са обитавали основно Европа. Но според най-новите изследвания, е възможно те да са се разпространили много по-далече на изток, отколкото се  предполагаше досега. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки