АПИ: Тръгвайте на път с автомобили, подготвени за зимни условия


АПИ: Тръгвайте на път с автомобили, подготвени за зимни условия
Снимка: АПИ
25 Януари 2023, Сряда


Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките, където е нужно

Автор: Десант

Шофьорите, на които утре, 26 януари, им предстои пътуване в Западна и Южна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Там се очаква понижение на температурите и валежи от сняг. В областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян е обявен оранжев код за интензивни валежи с образуване на снежна покривка между 20 и 35 см.

Метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време и валежи от сняг в областите – Монтана, Враца, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил и западната част на област Кърджали.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки