До 4 на всеки 1000 деца се раждат със слухово увреждане


До 4 на всеки 1000 деца се раждат със слухово увреждане
25 Януари 2023, Сряда


Най-голямата болница в Бургас обяви безплатни прегледи на детския слух от 2 февруари

Автор: Десант

Според световната здравна статистика, 1 до 4 на всеки 1000 деца се ражда със слухово увреждане. Слухът на бебетата и малките деца може да бъде увреден най-често от усложнения, настъпили при раждането, преждевременно раждане и ниско тегло, травма на главата. При по-големите деца причина за намален слух най-често са отитите – възпаленията на средното ухо и други инфекциозни заболявания.

В по-голямата част от случаите проблемите са обратими, включително със съвременни технологии като слухово протезиране и кохлеарна имплантация. В най-голямата болница в Югоизточна България - УМБАЛ Бургас, кохлеарната имплантация вече се прилага рутинно от няколко години и се поема от Здравната каса.

По принцип родителите и сами могат да проверят дали бебето чува. До тримесечна възраст децата трябва да реагират на силни шумове, например пляскане с ръце. Между 4 и 6-месечна възраст те вече обръщат главата си по посоката на звука, или изучават предмети, издаващи интересни звуци. По-големите деца – над 10-месечна възраст, вече могат да посочат предмет или картинка, повтарят лесни звукови съчетания.

Всяка майка обаче, която има притеснения за слуха на детето си, може да го запише за скрининг в Клиниката по Уши, нос и гърло-болести на УМБАЛ Бургас. Прегледите за децо до 18 години от 2 февруари са безплатни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки