Представят резултатите от проучването на светилището на Диана в местността Смесите при русенското село Кошов


Представят резултатите от проучването на светилището на Диана в местността Смесите при русенското село  Кошов
Снимки: РИМ-Русе
25 Януари 2023, Сряда


Обектът се намира при сливането на реките Черни и Бели Лом

Автор: Десант

На 26 януари, от 18 ч. в музея в Русе археологът д-р Върбин Върбанов ще представи резултатите от археологическото проучване на светилището на Диана в местността Смесите при русенското село  Кошов.

Обектът се намира при сливането на реките Черни и Бели Лом, на възвишение до брега. Той е известен с откритите случайно три каменни надписа, датирани в I и II век. Те са поставени за изграждането и ремонтирането на светилището от лица с висок административен ранг от римската провинция Долна Мизия.



Проучването на светилището започва през 1985 г., когато при строителна дейност са разкрити останки от представителни сгради. Продължава през 2018 г. и 2022 г.

Западната сграда е с голяма дължина – над 40 м. Тя е частично унищожена от отводнителен канал, направен през 80те години на ХХ век, с ширина около 5,0 м. В западната ѝ част бяха разкрити и зачистени останките от рухналия покрив – керемиди от два вида: тегули и имбрици. На базата на откритите находки, изграждането и функционирането й тя може да се датира в I век. В източната част на сградата са регистрирани останки от средновековна землянка, застъпващи зида ѝ.

На около 30 м източно от западната стена на сградата са разкрити останки от ъгъл на друга сграда. Тя е разрушена при направата на пътя през средата на 80те години на ХХ век. Тук са открити находки от I век и два архитектурни детайла, които дават данни, че постройката е била богато декорирана.

На изток от проучваната през 2022 г. площ се намира трета сграда с апсида, разкрита през 1985 г. и допроучена през 2018 г. През 2022 г. над нея е изградено временно предпазно съоръжение – навес от дърво и ламарина.

При разкопките през 2022 г. са открити и заведени само 15 инвентарни единици. Това се дължи на факта, че останките от светилището са били видими на терена до ново време и са тотално ограбени – в началото на ХХ век за строителни материали, а по-късно и от иманяри.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки