Музеят на текстилната индустрия събира стари снимки от Гимназията по текстил и облекло в Сливен


Музеят на текстилната индустрия събира стари снимки от Гимназията по текстил и облекло в Сливен
Селфакторна предачна машина тип „Хартман“ в Текстилния техникум през 60-70-те години на ХХ в. Източник: Музей на текстилната индрустрия
25 Януари 2023, Сряда


Учелното заведение поставя началото на професионалното образование в България с първите си  образователни курсове по вапцарство и тъкарство

Автор: Десант

През 2023 г. се навършват 140 години от възникването на професионалното образование в България. Неговото начало е поставено в Сливен с първите образователни курсове по вапцарство и тъкарство.

Приемник и продължител на тази славна традиция е Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков” в Сливен.

Във връзка с тази бележита годишнина Музеят на текстилната индустрия организира кампания за събиране на документи и предмети, свързани с историята на текстилното училище в града на стоте войводи. Постъпилите вещи ще бъдат предложени за включване в музейните фондове. 
    
Музейните специалисти апелират бившите ученици, преподаватели, служители или работници в учебното производство на училището, които имат запазени снимки, курсови и дипломни работи, униформи, учебници и други предмети, свързани със средното текстилно образование, да свържат с тях.

Събраните артефакти ще спомогнат за съхраняване паметта за най-старото професионално училище у нас и неговата неповторима история, изтъкват от културната институция.

Кампанията ще продължи до края на октомври тази година.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки