Служители на ЮЗДП почерпиха опит от австрийски колеги


Служители на ЮЗДП почерпиха опит от австрийски колеги
Снимката е илюстративна
24 Януари 2023, Вторник


По време на обучението беше проведена демонстрация на система за подвоз на дървесина Лог лайн (Log – Line)

Автор: Десант

Служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) почерпиха опит от свои колеги в Центъра за горско обучение в Осиах (Австрия). По време на обучението беше проведена демонстрация на система за подвоз на дървесина Лог лайн (Log – Line).

Системата представлява сглобка от 5-метрови улеи, които са изработени от специално разработен материал, за да са леки и издръжливи при всякакви метеорологични условия.  При наклон на терена от 15%, гравитацията в системата Log-Line транспортира дървесината надолу.

Максималният диаметър на ствола е 30 см. За операцията са необходими двама души.

При използване на тази система за подвоз на трупи не са необходими други ресурси, като гориво за транспорт и дървесината не трябва да се обелва от кората. 

В допълнение, дърводобивът с Log-Line е независим от времето и дървесните видове.

Производителите обещават експлоатационен живот от 30 години - без поддръжка.

Основни недостатъци са ограниченията в диаметъра, дължината и формата на сортиментите, които могат да се придвижват по улеите, както и това, че се налага използването на тежък ръчен труд при монтажа, демонтажа и добива на дървесина.

Системата за подвоз на дървесина беше представена лично от съоткривателя и г-н Бухегер. В практическата част на проведеното обучение бяха демонстрирани – правилно поваляне на дърветата, сглобяване на детайлите и спускане на разкроени секции до временен склад.

Освен служители от Централното управление на ЮЗДП, в обучението взеха участие и представители на териториалните поделения, Министерството на земеделието и лесовъди от други държавни предприятия.

Центърът за горско обучение в Осиах е утвърден национален и международен център за компетентност в сектора на горското образование и с 68-годишен опит в тази област.  През всички тези години основната му цел е да гарантира, че научните изследвания и открития, които биха могли да подобрят работните процедури в сферата на горското стопанство, се прилагат на практика.

По време на обучението бяха дискутирани различните обстоятелства около начина на стопанисване и управление на австрийските частни и държавни горски територии, така че да може да се направи съпоставка и аналогия с българските гори и условия, като се оцени потенциала за използване на системата в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки