Ще ремонтират научно-изследователския кораб „Академик“


Ще ремонтират научно-изследователския кораб „Академик“
Снимка: nikakademik.wordpress.com
24 Януари 2023, Вторник


Със специализирания плавателен съд, собственост на Българска академия на науките, оперира Институтът по океанология

Автор: Дина Харизанова

Институтът по океанология при БАН ще ремонтира научно-изследователския кораб „Академик“. 

Предметът на обявената за целта обществена поръчка е компонент от реализацията на проект от Националната пътна карта за научна инфраструктура „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания и участие в европейската инфраструктура (EURO-ARGO) – МАСРИ”.

В момента Институтът оперира със специализирания плавателен съд, собственост на Българска академия на науките. Той се експлоатира от Института по океанология от 1985 г., като през изминалия период успешно е извършил повече от 250 изследователски мисии.

НИК „Академик“ е многоцелеви, универсален научно–изследователски кораб, предназначен за научни изследвания на море. За нормалната експлоатация на плавателния съд и с цел безопасно, безаварийно и пълноценно използване на същия на всеки пет години е необходимо да се извърши класов ремонт, съобразно изискванията на класификационната организация Български корабен регистър и ИА „Морска Администрация“.

Последното докуване и ремонтиране на кораба е извършено през 2020 г., а последният класов ремонт е извършен през 2017 г. Предвидените ремонтни работи ще осигурят възстановяване на експлоатационната годност на кораба и издаване на ново класификационно свидетелство за срок от пет години.

С ремонта ще се гарантира безопасност и ефективност на полевите работи на Института. 

Изпълнителят ще проведе необходимите изпитания с кораба с оглед установяване, че са постигнати нормални заводски параметри, съгласно приложената техническа документация (температура, налягане, обороти, скорост, ел. параметри, товароподемност и др.) и че плавателният съд е в техническа експлоатационна годност.

Прогнозната стойност на поредния му класов ремонт е 1 250 000 лв. без ДДС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки