Представят в книга обичаите, облеклото, кулинарните практики и занаятите на етнокултурните групи в Тутраканско


Представят в книга обичаите, облеклото, кулинарните практики и занаятите на етнокултурните групи в Тутраканско
Снимка: РИМ-Русе
24 Януари 2023, Вторник


В изданието са намерили място и детските фолклорни игри, форми на архитектурата, изяви на фолклора и вярванията на хората от региона

Автор: Десант

Етнокултурните процеси през последните сто години, довели до промяна в нагласите и идентичностите на различните местни групи от хора, обитаващи територията на бившата Тутраканска околия, са представени в авторски труд на музейни специалисти от Тутракан, Русе и Силистра

Книгата „Етнография на Тутракан“ ще бъде презентирана на 25 януари от 18 ч. в Историческия музей в Русе.

В нея са изследвани обичаите, облеклото, кулинарните практики, детските фолклорни игри, форми на архитектурата, изяви на фолклора, занаятите, календарните и семейните празници, вярвания на отделните етнокултурни и религиозни групи в региона.

Водеща при съставителството на сборника от научни трудове за Тутракан и Тутраканско е концепцията на проф. Николай Ненов за определяне на етнографски общности на основата на сходства и прилики, каквито са местата на памет и културните преживявания в периода между двете световни войни, локални идентичности, обвързани с култови средища, лечители, традиционни знания, умения и културни практики, осъзнати като културно наследство.

Проследени са образите на Добруджа, както и знанието на местните общности за местата на памет и формите на културен пейзаж, чрез които се търсят изявите на културна традиция и всекидневен начин на живот, проследява се системата за предаване на знание и ценности, които показват уникалното единство между човека и природата.

Автори на книгата са Петър Бойчев и Величко Атанасов от Тутракан, Десислава Тихолова, Искра Тодорова, Николай Ненов от Русе и Донка Съботинова от Силистра.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Тутракан.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки