300-метров трибагреник за Трети март в Стара Загора


300-метров трибагреник за Трети март в Стара Загора
24 Януари 2023, Вторник


Паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“ ще се проведе за седми път

Автор: Десант

За първи път през 2014 г. празничното шествие по повод Националния празник на България в Стара Загора бе съпроводено с 300-метров български флаг. Тази година инициативата отново ще се осъществи - за седми път, тъй като заради пандемията две години не беше реализирана.

На Трети март, паметната и светла дата в българската история, 950 метра плат, събрали в себе си трите обични цвята, излезли изпод ръцете на сръчните шивачки от общинското дружество „Мересев“, ще бъдат понесени на ръце през правите улици на хилядолетния град в Паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“.

Общоградското честване на 145 години от Освобождението ще започне в 9 ч. с Молебен за България в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. От 10.15 ч., едновременно пред всеки паметник, посветен на Трети март в града на липите, ще бъдат поставени венци и цветя. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще бъде от 10,30 часа на площада пред Община Стара Загора.

Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще започне в 11 ч. В 11,45 часа, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще бъде финалът на похода, а неговия край ще озвучи концерт на талантливата Петя Панева, заедно с ОФА „Загоре“.



Малко по-късно, от 16 ч., НЧ „Настроение – 2017“ кани на „Пробуждане с хоро“ на площада пред местната администрация. Ще пеят Сестри Диневи.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития, които са в чест на 3 март. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще украсят стените на експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини също готвят свои събития, с които да почетат свещената дата. Отново в автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.

Март месец обещава да е вдъхновяващ още от първия си ден с мащабни и родолюбиви инициативи, информират от старозагорската общинска администрация.

По повод Първи март и идването на Баба Марта, парк „Пети октомври“ ще „облече“ празнична одежда. Ден след Националния празник – на 4 март, звън на чанове и тъпани ще предвожда кукери, арапи и други митични гонители на зло. Фестивалът на маскарадните игри ще озвучи Античен форум „Августа Траяна“ от 10 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки