В Национален парк „Пирин“ обновиха подхода към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура


В Национален парк „Пирин“ обновиха подхода към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура
Снимки: НП „Пирин“
23 Януари 2023, Понеделник


Подновени са редица участъци от пътната инфраструктура и туристически маршрути в планината

Автор: Десант

Обновен е подходът към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура. В Национален парк „Пирин“ подновиха редица участъци от пътната инфраструктура и туристически маршрути по ОПОС 2014-2020 г.

Извършен е ремонт на горски пътища с обща дължина около 15 км. Ремонтирани са участъци от пътна мрежа, осигуряващи достъпа до местностите Маклища и Чучурето в парков участък „Вихрен” и местностите „Дългата поляна”, „Арнауд дере” и „Юручки гробе” в парков участък „Каменица”.



Изградени са земни окопи и водостоци, които да отвеждат и събират повърхностните и подпочвените води. Пътното платно е подравнено и е насипано с трошенокаменна фракция.

Алтернативните пътища, образували се през годините поради лошото състояние на пътната настилка на основния път, са затворени. Поставени са информационни табели, насочващи посетителите към основната пътна мрежа. Ремонтирани са и 7 дървени моста в ПУ „Каменица“ на Арнаут дере, като са изградени нови устои от каменна зидария и е подменена дървената връхна конструкция.





Рехабилитирани са участъци от туристическите маршрути на територията на Национален парк „Пирин”. Поставени са дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци.

Затворени са дублиращи пътеки, за да не се допусне увреждане на ценни природни местообитания.

За безопасния достъп на туристите, посещаващи територията на парка, са монтирани дървени пешеходни мостчета за преминаването над поточета и реки, а по дължината на пътеките се поставени дървени маркировъчни колове и указателни табели.






В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки