Миниатюра за превземането на Търново с кратък текст може да се види в средновековна летопис от XVI век


Миниатюра за превземането на Търново с кратък текст може да се види в средновековна летопис от XVI век
20 Януари 2023, Петък


Известен като „цар книга“, той  е създаден по заръка на Иван Грозни

Автор: Яна Славянска

Кратко историческо сведение за превземането на Търново, съпроводено с цветна миниатюра, се открива на стр. 137 в един от томовете на руската „цар книга“. Така е известно най-голямото летописно-хронографско произведение на средновековна Рус „Лицевой летописный свод“ от XVI в. 

Две са хипотезите за името на тези богато илюстровани анали – едната е, че произлиза от древноруското „лица“, означаващо „изображения“, „рисунки“, а другата е, че идва от думата „лицевой“, което означава „илюстриран“, с изображения „в лица“. 

Многотомната книга е създадена по заръка на Иван Грозни за обучението на децата му и вероятно е правена в интервала 1568-1576 г. специално за царската библиотека. 

Тя е в един единствен екземпляр и се състои от 10 тома, съдържащи около 10 хиляди страници, украсени с над 16 хиляди миниатюри. Съдържанието й обхваща периода „от сътворението на света“ до 1567 г. 

Над нея са се трудили най-добрите писари и иконописци от столицата. 

Оригиналният екземпляр се пази разделено, на три места: томовете 1, 9 и 10 са в Държавния исторически музей на Русия, томове 2, 6 и 7 се съхраняват в библиотеката на Руската академия на науката, а томовете 3, 4, 5 и 8 – в Руската национална библиотека. 



„В същата година синът на Мурад Челеби завладя земята българска и превзе нейния славен град Търнов. Царя, патриарха, митрополита и епископите плени, а мощите на светците изгори и катедралната църква превърна в джамия“ - пише под богатата илюстрация на събитието. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки