Наши розопроизводители участват в изложението „Зелена седмица“ в Берлин


Наши розопроизводители участват в изложението „Зелена седмица“ в Берлин
Снимка: Архив интернет
20 Януари 2023, Петък


Форумът е най-старият в Европа

Автор: Десант

16 български фирми в областта на разопроизводството взимат участие тази година в едно от най-популярните изложения в Европа – „Зелена седмица“, в Берлин. Събитието започва от 20 януари и ще продължи до 30 януари, включително, а форумът е най-старият в Европа.

На него свои продукти ще покажат както биорозопроизводители, така и такива, които се занимават с така нареченото „конвенционално производство“.

Участието на нашите производители е подпомогнато от Министерството на земеделието, което поема разходите по транспортиране на продукцията, както и заплащането на изложбената площ, а това е от голяма полза за фирмите.

Следващите три-четири години вероятно ще са добри като цени за розопроизводителите, но от друга страна - остава проблемът с работната ръка - няма желаещи да берат розовия цвят, коментират от бранша.

Миналата година за първи път са дадени много добри субсидии - по около 300 лева на декар по няколко различни мерки за подпомагане на розопроизводството. Липсата на работна ръка обаче демотивира производителите на розов цвят, миналата година добивите в Старозагорски регион са били с около 40-50 процента по-ниски заради липсата на берачи.

Около лев и 50 стотинки искаха тогава берачите, а изкупната цена на уханните цветчета тръгна от 2.50 за килограм.

Източник: zakazanlak.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки