Изложба представя калиграфски интерпретации на стихове от бургаски автори


Изложба представя калиграфски интерпретации на стихове от бургаски автори
09 Януари 2023, Понеделник


Оригиналната инициатива под надслов „Морето пише красиво“ е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура"

Автор: Десант

На 12 януари от 18 ч. в изложбена зала Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас ще бъде открита една нетрадиционна и много интересна изложба, представяща калиграфски интерпретации на стихове от бургаски автори: Христо Фотев, Петя Дубарова, Иван Пейчев, Агоп Мелконян, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, Диана Саватева, Динко Динков, Калина Тельянова, Яна Вълчева.

Оригиналната инициатива под надслов „Морето пише красиво“ е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура" на Маргарита Дончева и представя нейни творби и калиграфски експерименти на ученици от творческото ателие калИГРАфия, провеждащо се в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова.

Поезията на бургаските поети е вдъхновяващият импулс, който предизвиква авторите да създадат своите творчески интерпретации.

Калиграфията и поезията са прояви на творческата същност в мига на съзерцанието. Искрени и неподправени те не търпят условности и излишни движения. Морето е символ на нашата душевност – дълбока, безкрайна, подвижна, люшкаща се в бури и покой.

Стремежът на изразяване чрез рисуване на словото е най-близкото и достъпно творческо усещане в съвременния ни свят. Буквеният знак, еволюирал във времето като носител на култура и цивилизация, е универсален образ за интерпретация и търсене на хармония, изтъква организаторката на проявата Маргарита Дончева, която е е автор с многобройни успешни изяви както в областта на калиграфията, така и като графичен дизайнер и плакатист.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки