Дариха на русенския музей сервиз за ликьор от 40-те години на ХХ в.


Дариха на русенския музей сервиз за ликьор от 40-те години на ХХ в.
Снимка: РИМ-Русе
09 Януари 2023, Понеделник


Комхлектът е бил сватбен подарък на бабата на русенски археолог

Автор: Десант

Сватбен подарък - стъклена кана с височина 20 см, шест метални чаши и поднос, са първото дарение на Русенския музей за 2023 г., направено от д-р Димитър Чернаков, археолог в музея.

Сервизът за ликьор, запазен в семейството му, е принадлежал на негова баба. Това е сватбен подарък от 40-те години на ХХ век, на който са присъствали и бойните другари на младоженеца, които са оставили имената си на гърба на подноса. Това са господата Стр. Чулов, Вел. Р. Мощев, Нед. Чешмеджиев, Янко Абаджиев, подпор. К. Преславски, подпор. П. Чакалов, поручик Т. Даскалов.

Сервизът е серийно машинно изделие, вероятно изработено от алпака през 30-те г. на ХХ век в стил Арт деко. Каната е от кристално стъкло с рязана украса. Подобни изделия се продават в русенските магазини и през 40-те и са част от буржазното всекидневие, а с тях дамите са пиели домашно приготвена вишновка.

Подносът като дар има утвърдено публично значение.

От русенския музей припомнят, че при пристигането на княз Александър Батенберг в Русе през 1879 г. му е подарен поднос с поздравителен надпис, а това е първият дар на младия княз от българския народ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки