Научно издание представя образите на Добруджа и богатото културно наследство на местните общности


Научно издание представя образите на Добруджа и богатото културно наследство на местните общности
05 Януари 2023, Четвъртък


Излезе от печат „Етнография на Тутракан“, дело на музейни специалисти от Тутракан, Русе и Силистра

Автор: Десант

Излезе от печат „Етнография на Тутракан“. Изданието е авторски труд на музейни специалисти от Тутракан, Русе и Силистра.

При съставителството на сборника от научни трудове за Тутракан и Тутраканско водеща е концепцията на проф. Николай Ненов за определяне на етнографски общности на основата на сходства и прилики, а не на различия, на каквито залага традиционната ни етнография (например – с какво хърцоите са различни от капанците, с какво балканджиите са различни от гребенците).

Тази изследователска стратегия се спира на общите места и културните преживявания в периода между двете световни войни, както и след това, включително в настоящето, тъй като показва устойчиви връзки в локалната менталност, обвързани с култови средища, лечители, традиционни знания, умения и културни практики, осъзнати като културно наследство.

В местната памет съществено място има темата за Добруджа, тъй като животът по времето на румънската власт и след това променя ценностите.

Проследени са образите на Добруджа и представите за културно наследство у местните общности, знанието им за места на памет и форми на културен пейзаж, чрез които се търсят формите на културна традиция и начин на живот, проследява се системата за предаване на знание и ценности, които показват уникалното единство между човека и природата.

В книгата се представят етнокултурните процеси през последните сто години, довели до промяна в нагласите и идентичностите на различните местни групи от хора, обитаващи територията на бившата Тутраканска околия - днес Община Тутракан, Община Главиница, част от Община Сливо поле и община Ситово.

Изследвани са обичаите, облеклото, форми на архитектурата, изяви на фолклора, занаятите, календарните и семейните празници, вярвания на отделните етнокултурни и религиозни групи в региона.

Автори на книгата са Петър Бойчев и Величко Атанасов от Тутракан, Десислава Тихолова, Искра Тодорова, Николай Ненов от Русе и Донка Съботинова от Силистра.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Тутракан.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки