Как едно време се тъчали рогозки от царевичната шума и това занимание събирало съседите на весели седенки


Как едно време се тъчали рогозки от царевичната шума и това занимание събирало съседите на весели седенки
Снимката е илюстративна
29 Декември 2022, Четвъртък


Една интересна история, разказана от първо лице

Автор: Христина Митева

В късна есен, когато започваха да падат сланите, прибирахме царевицата от полето. Първо чупехме с ръце кочаните (на някои места наричани гълъби, клас или чукелеци) от царевичните стебла, а после изрязвахме със сърп ниско до корена самите стебла заради шумата по тях. Връзвахме ги стегнато на снопчета с въже, усукано от трева, и с каруца ги откарвахме у дома. Там ги сушахме из двора на слънце, а после качвахме под покрива на сайванта за храна на добитъка през зимата.

Царевичните кочани също грижливо събирахме и отнасяхме у дома с каруцата на комшиите срещу заплащане. Стоварвахме ги на голяма купчина в двора – под черниците, като веднага сядахме до тях да ги почистим от листата и навържем на дълги низи. Тях окачвахме под стрехата или из двора, за доизсушаване на слънце.

Отделената от кочаните шума завръзвахме на снопчета наречени „кукли“, които ползвахме за тъкане и плетене на рогозки.

Когато мама привършеше работата си по двора и приберяхме грижливо реколтата оттам, тя ще сложи разбоя (стана) в новата недовършена стая, за да изтъче нови рогозки за постелка на пода.

Понякога караше и мен да сядам, че да се уча да тъка, макар краката ми още да не достигаха до педалите. Това ме караше да се въртя и пъшкам, докато ги стигна, което се oтразяваше и на качеството ми на тъкане. Мама не харесваше изтъканата част от мен, защото била рядка или неравно груба, с издатини по нея и я разплиташе, докато аз, посрамена от неуспеха си, плачех край нея. За да ме успокои тя се смееше и казваше, че като порасна, няма да е така несполучливо тъкането ми.    
         
Основата на рогозката бе от много здрави, памучни гранчета „тире“ или от канап, а вътъкът, материалът за тъкане, бяха снопчетата подбрана шума от обелените царевични кочани, предварително накиснати в кофа с вода, за да омекнат и по-лесно да се тъкат на разбоя.

Помня, че взела подходящо за тъкане листо от кофата, го разкъсвах с пръсти до неoбходимата еднаквост за ширина, а после го усуквах леко като фитил. Мушках края на листото надолу между нишките на основата, където е опъковата страна на рогозката, и плътно го зачуквах към тъканта, хванала с две ръце ваталото на бърдото. Удряше се два три пъти последователно върху всеки пореден преплетен от листа ред на рогозката, като и задният край на листото пак беше скрит, мушнат надолу между нишките накъм опъката страна на тъканта.

Така рогозката ставаше гладка, хубава от горната страна, а от опаковата бе рошава, пълна с бодливи и грапави краища на листата.Те доизсъхваха и се стягаха в самата рогозка.Изтъканата част се навиваше на предното кросно на разбоя, докато на задното бе навита основата за тъкане. Тъчеше се без совалка и масури, защото нямаше нужда от такива. Листата се усукваха и поставяха на ръка между нишките на  основата.

Доста време мина, докато моята изтъкана рогозка стана равна и гладка като мамината. Тя бе от няколко дълги пътеки, наредени една до друга, върху замазания с хума и конски фъшкии под на стаята ни. Тогава нямахме нужните средства и дървен материал за дюшеме, което се състоеше от плътно наредени  дървени дъски върху пласт от сгурия. Бе хигиеничен и  топъл под, върху който се застилаха килими или домашно тъкани шарени черги.

А така изтъкани, на няколко дълги пътеки, рогозките се вдигаха по-лесно и изнасяха навън да се проветрят и почистят, докато подът се замазваше наново и дупките от мишки старателно се запълваха с бодливия трън „чичък“ или начупено на дребно стъкло, следхкоето и те грижливо се замазваха отгоре.

Мама обичаше да пълни възглавниците ни за спане с дребно накъсани, добре изсушени листа от  куклите, които по цяла нощ меко шумоляха под главите ни и ухаеха приятно на нива и простор.
         
Помня, че понякога тя слагаше и вертикален стан за тъкане на рогозка. Аз нямах успех и на него.Тогава тъкачката на рогозка заставаше права или на колене срещу вертикално подпрения разбой до стената, който представляваше една голяма, висока дървена рамка с опънати по нея нишки на основата.

Тъкачката вземаше от мокрите листа, поставени в кофата до нея и като ги накъсваше и удължаваше внимателно пъхаше краищата им към обратната, рошаво-бодлива страна на рогозката и ги зачукваше последователно, нееднократно, плътно и гладко към тъканта с малко дървено гребенче.   
         
Ала много по-весело ставаше, когато мама поканеше на седянка комшиите, за да оплетат голяма рогозка за стаята на ръка. Изплиташе се тя само за една вечер – сред закачки, песни, веселие и надпревара за пъргавина в работата. За по-голямо удобство и за да се отвори повече място,че да насядат на земята плетачите на рогозка, столовете се вдигаха и поставяха върху леглата, а масата за хранене и другите по-дребни предмети се изнасяха вън от стаята.

Млади и стари сядаха направо на земята върху чистата, застлана обичайна рогозка в стаята ни, като придърпваха по-близо до себе си кофа с вода и няколко снопчета беленка. Вадеха накиснатите листа от хладката вода в кофите и като разкъсваха листата до необходимата дебелина, ги усукваха и удължаваха, после вплитаха старателно и умело в кръг за рогозка, поставена пред прага като изтривалка за краката или като голяма правоъгълна рогозка за целия под на стаята.

Понякога рогозката се препъстряше с красиво боядисани шарки, а друг път самата плетка бе причудливо и интересно преплетена, тъй че будеше у всички завист и възхищение.

Мама ще поднесе за кратка почивка малко похапване от кочани с варена цареица, печено сладко цвекло или варена тиква, с дренки поръсена и счукани на дребно орехови ядки. Ако плетачите бяха много гладни, мама ще изсипе пред тях и една купчина печени на жар ароматни, силно уханни и горещи цели картофи и цели глави печен кромид лук. Беше вкусно, засищащо и шеговито – с духане, смехове, олелия.
         
Една вечер комшийката Нада пристана на Цветан у дома, точно на една такава седянка за плетене на рогозка. Харесвала си много тя хубавеца, че бе строен и вакъл момък. Кротък и тих, ала работен и пъргав като мравчица. Чудила се дълго време какво да стори и какво да каже, че да я забележи той, да й обърне внимание.

Затова все сядала до него, все му помагала, докато една вечер Цваетан я запитал как така се озовавала все тя до него, нямало ли място къде другаде да седне. Тихо я запитал той, за да разбере дали случайно ставало така или наистина го харесва тя и иска да е до него?

Засегната от неблагодарността и прямотата на думите му, Нада се провикнала силно, зада чуят всички: 
        
- Абе Цветане, я си прибери  бърните (устните), че да мога да си поминем спокойно и лесно край тебе, без да се спъвам и запирам у них!
         
Докачил се Цветан, засегнал се, станал и посрамен си тръгнал от седянката, защото наистина имал въздебели, добродушно отпуснати устни.
         
А когато рогозката се изплела и всички започнали да се разотиват един по един, станала и Нада да си ходи. Тогава Цветан я причакал и като я грабнал през кръста, метнал я на рамото си и поел към дома си.
         
- Чекай, чекай черо да видиш ти на кого се смееш! – говорел ядосано той, но гальовно я държал в ръцете си.
         
Тя мълчала, едно защото го харесвала, а друго, щом се чуело, че една мома била влачена, крадена, никой повече нямало да поиска да се ожени за нея.
         
Разбрали се те, вдигнали сватба и заживели сговорно и кротко дълги години, като отчували здрава и умна челяд.
         
Нижат се годините една след друга, светът се променя, промени се и битът  ни. Спряха да се тъкат и плетат рогозки, подът стана с дървен или ламиниран паркет, застлан с дебели вълнени черги или килими.

Спряха и седянките. Спряха момите и ергените да се хвалят с трудолюбие и таланти. Вече се срещаха на танци в кварталните клубове или в дискотеките, там се и запознаваха. Затова и браковете вече са кратки – като в дискотека.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки