Ще изграждат нова канализационна мрежа на село Атия


Ще изграждат нова канализационна мрежа на село Атия
Снимка: БНТ
22 Декември 2022, Четвъртък


Отпадъчните води ще се отвеждат за пречистване до ПСОВ Созопол

Автор: Десант

Община Созопол обяви обществена поръчка за етапно изграждане на канализационна мрежа на село Атия и местността Митков мост и канално-помпени станции, включващ проектиране на два етапа на изпълнение за отвеждане на отпадъчните води за пречистване до ПСОВ Созопол. 

Канализационната мрежа на село Атия е изградена като битова. Тя отводнява по-голямата част от кварталите „Атия“ и „Миньор“. Дължината й е 5,702 км. Изпълнена е от бетонови, етернитови и стоманени тръби.

Събраните отпадъчни битови водни количества се отвеждат с външен колектор до отводнителен канал, който ги зауства в Черно море. Той обаче следва да отпадне, защото преминава през земеделски и други земи, които са частна собственост и трасето не позволява отвеждане на отпадъчните до ПСОВ Созопол за последващо пречистване.

Съществуващата канализационна мрежа e в лошо техническо състояние. Към момента цялото отпадъчно битово водно количество, над 40 000 м3/година, се зауства в голямата си част в морето, и малка част в септични ями.

През летния сезон териториите с отреждане за вилно застрояване допълнително натоварват зоната.
Замърсява се Черно море и почвата. Сериозен е рискът от разпространение на зарази по хората и животните.

В техническото задание към обществената поръчка се изтъква, че от първостепенно значение е  разрешаването на проблема с радиационното замърсяване на залива Вромос, като не се позволява смесване на битово фекалните води от населеното място с изведените води от зоната на хвостохранилището.

Площадката, отредена за ПСОВ Созопол, е с площ 30 дка и са налице площи за бъдещото й разширение при необходимост.

Местността Митков мост представлява зона с предназначение за вилно застрояване, в това число и територията между военното поделение и зоната.

Община Созопол има частично УПИ с променено предназначение и с реализирано строителство, които са изградили резервоари на периодично изчерпване (септични ями), за да могат да ползват
имотите си.

В Прединвестиционното предпроектно проучване (ПИП), което е послужило като база за работно проектиране на обектите реализирани като „Интегриран воден цикъл - Созопол“, е обхваната цялата крайбрежна зона в териториалните граници на Община Созопол .в т.ч. град Созопол и землище, Черноморец и землище, с. Равадиново и с. Атия.

ПИП е разгледан и приет на Национален експертен съвет в МРРБ през 2012 г. Съгласно приетия ПИП за Община Созопол за района около с.Атия и местност Митков мост, посочена в ПИП като вилна зона „Атия“, са предложени инвестиционни намерения с цел правилното и целесъобразно отвеждане на отпадъчните води.

В предложението да заложени: реконструкция на гравитачен канализационен колектор от с.Атия до нова канално-помпена станция (КПС) „Атия“; изграждане на напорен колектор от ново КПС „Атия“ до нова изливна шахта КПС „Атия“; изграждане на гравитачен канализационен колектор от изливна шахта до ново КСП „Вромос“ и изграждане на напорен колектор от ново КПС „Вромос“ до нова изливна шахта КПС „Вромос“.

Ще бъдат изградени нова КПС „Атия“ и нова КПС „Вромос“.

Изпълнителят следва да изготви проект на Подробни устройствени планове - Парцеларни планове (ПП) и План регулация и застрояване за предвидените канално помпени станции и работен проект при съобразяване с инвестиционните намерение на ПИП Созопол в едно с действащия ОУП на Община Созопол.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки