Западните покрайнини драстично се обезлюдяват, жителите на Босилеград и Цариброд са с 4000 по-малко


Западните покрайнини драстично се обезлюдяват, жителите на Босилеград и Цариброд са с 4000 по-малко
Изглед от Босилеград
22 Декември 2022, Четвъртък


Според действащото сръбско законодателство статутът им на общини вече е застрашен

Автор: Иван Николов

Според прелиминарните резултати от преброяването на населението в Сърбия, извършено през октомври 2022 г., населението на Босилеградска община наброява в момента 6171 жители. В сравнение с преброяването от 2011 г., когато е имало 8129 жители, сега то е намаляло с 1958 човека.

В Цариброд са изброени 8073 жители, а през 2011 г. те са били 10 056. Намалението е с 1983 души.

За някои, които живеят в Босилеград или Цариброд, дори и тия бройки са силно преувеличени. Съмнението е, че са броени и ония, които са родени в Босилеград, но живеят в България и Западна Европа.

Равносметката от последното преброяване – жителите на Босилеград и Цариброд за едно дестилетие са намалели с 3941 жители.

Прелиминарните резултати за националния състав още не са публикувани.

Както и да е, според действащото сръбско законодателство статутът на Босилеград и Цариброд като общини вече е застрашен и той може да бъде признат само по изключение. Иначе общините трябва да имат поне 10 000 жители.

От публикуваните данни си личи, че в районите, където българското присъствие беше най-изразено, сега тече необратиим процес на обезлюдване.

Пак според прелиминарните резултати населението в Сърбия е 6 690 887 жители, което в сравнение с 2011 г. е с 495 975 жители или с 6,9% по-малко. С изключение на Белград където има увеличение от 1,6%, във всички други области населението е намаляло с около 10%.

С други думи, населението в Сърбия се топи със скорост от около 50 000 жители на година.

Дори и тия предварителни данни сами по себе си показват, че всички твърдения на сръбските политици и държавници за Сърбия като „икономически тигър“ на Балканите са безпочвени. Жителите на Сърбия просто си търсят по-добри места за живот или броят на починалите е много по-голям от броя на новородените. Всичко останало е демагогия.


В категории: Анализи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки