Почитаме паметта на великомъченица Анастасия, според времето в този ден определяме какъв ще е юни догодина


Почитаме паметта на великомъченица Анастасия, според времето в този ден определяме какъв ще е юни догодина
22 Декември 2022, Четвъртък


Вижте какво трябва да направим за празника

Автор: Десант

На 22 декември почитаме деня на великомъченица Анастасия. В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта.

Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените и особено майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им.

Народното поверие гласи:

Ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали - и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Традицията повелява да се месят питки, които да се раздават, намазани с мед.

Анастасия била родом от Рим, дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра.

В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания.

Но Хрисогон й предал друго безценно съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог. Пламенната вяра, която загоряла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли.

Случило се така, че още млада останала без майка и баща й я омъжил за един богат и знатен римлянин езичник против нейната воля. Съпругът й бил човек с груб и жесток характер.

Много сълзи проляла нещастната Анастасия. Едничка утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на своите християнски задължения. Често облечена в прости дрехи и придружена от вярната си прислужница Анастасия посещавала тъмниците, изпълнени по това време с християни, и всякак се грижела да облекчи участта на страдащите за Христос.

Нейният мъж обаче узнал за тия посещения и ѝ отнел тази последна утеха. Той негодувал, че Анастасия раздавала много средства на бедните, и понеже се боял тя да не разпилее за благодеяния цялото голямо наследство от баща си, съпругът започнал да се отнася жестоко към нея. След редица оскърбления той я затворил и така я лишил от всякаква възможност да помага на нещастните.

Положението на Анастасия постепенно се влошавало, защото мъжът ѝ от ден на ден се отнасял с нея все по-сурово. Но той скоро бил изпратен от император Диоклетиан със задача извън Рим и по пътя умрял.

Тогава Анастасия изцяло посветила живота си на служене на Бога и на ближните. Но по време на гонението на християните при Диоклетиан, тя била заловена и измъчвана жестоко.

Накрая, през 290 г., я привързали към четири стълба и я изгорили. Тялото й обаче останало невредимо в огъня и една християнка го погребала. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

Имен ден празнуват всички с имената Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Ася, Наташа, Настя, Настас, Сийка, Сия.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки