Разказ за захарна тръстика, маджун и едно погребение


Разказ за захарна тръстика, маджун и едно погребение
Снимката е илюстративна
21 Декември 2022, Сряда


Любопитен епизод от миналото

Автор: Христина Митева

Един ден играех с децата на улицата, когато внезапно в горния й край се появи тежката биволска каруца на бай Арсо. Той беше побелял нацяло, присвил се и поизгърбил вече, почти мършав нашенец, ала с големи и много сини, добри очи. На младини бе ходил в Америка по време на „Златната треска” и наистина бе забогатял. Освен нивите, той бе закупил и обширно място за двор, почти в края на Търговище, до валцовата мелница „Маршал”, по пътя за Попово.
        
Направил бе той голяма, удобна и стабилна къща на три  етажа, като първият бе вкопан в земята като маза, но там имаше чешма и още две-три стаи за прибиране и обработка на получената реколта, за приготвяне на зимнина, както и кухня за ежедневно готвене на храна.

Горе стаите бяха топли, светли и просторни, с двойни прозорци, подредени и накитени винаги като за гости. Те бяха за почивка и отмора, за разговори и гости. Имаше и отделна гостна стая, в която много-много не се влизаше, защото бе подредена и нагиздена с пердета, постелки, покривки и килими само в един цвят – от зелена коприна или старо злато, в зависимост от сезона – дали е лято, или е зима.

Къщата беше с два входа – един официален, преден, и един ежедневен, заден, както и две порти – едната по-малка, здрава и доста красиво изработена, съвременна и метална, а задната бе впечатляващо голяма и висока, за добитъка и каруците.

По  протежение на улицата от къщата до задната порта имаше голям тухлен сайвант с циментиран под, измазан от двете страни с хубав цимент и вар, а в края му имаше построен тухлен, измазан с цимент, много хигиеничен клозет с винаги отворен висок и малък прозорец за проветрение. На покрива му,  в една нарочно поставена там циганска керемида растеше засадено в говежди тор растението „Дебела Мара”, което се ползваше за лек на уши. 

Зад него бе дамът за биволиците. Той също бе от тухли изграден и измазан старателно от двете страни, а подът бе циментиран и винаги чист, пометен и сух, застлан със слама. Нямаше паяжини, нямаше  оборски тор, по тавана имаше много лястовичи гнезда, като птиците минаваха спокойно през денонощно отворените за проветрение и осветление високи малки прозорци.
            
После бе сайвантът за многото каруци за пренасяне на сено, снопи, слама, чували със зърно, както и писана, та с мерак шарена красиво каруца за пазар и пътуване на гости по събори и роднини.

След сайванта имаше огромен дървен кош за складиране на зърно царевица и пшеница. Имаше отделно помещение за цвекло и ряпа, за алабаш и зеле, които в по-голямата си част отиваха за добитъка. Кошът бе повдигнат високо поне на половин метър от земята, за да не влизат в нето мравки и мишки. Под него с викове „Кррр!Кррр!“ тичешком се криеха стотината кокошки и пуйки, когато зърнеха  в небето над главите си да се реят орли, соколи или ястреби.

Точно пред дама растеше голяма многогодишна джанка с широко разлати разперени клони, а по самото стъбло бяха наковани напречно много дъсчици, за да се катерят удобно кокошките надвечер и нощуват по клоните на дървото. Този двор бе предоставен изцяло на добитъка.Само далеч-далеч в горния му край ще има още засети картофи и тикви, люцерна, царевица или сачма (късно засята царевица за зелена храна на добитъка).
 
Дворът бе разделен на две, като задният бе за добитъка, а предният – за сеитба на зеленчуци, овощни дръвчета и цветя. В него за първи път видях тиквичка за пържене, която се бе покатерила високо в клоните на ябълката и спуснала оттам чак до земята дългия си възтънък плод. Снахата на дядо Арсо отчупваше с една ръка от него голямо парче, за да  го употреби за готвене, а тиквичката продължаваше да си расте, сякаш не бе отчупвано от нея нищо. Нямаше засъхване, загниване, нито течеше някакъв сок.

Тук видях и кратуна да расте, фъстъци, освен познатите ни видове зеленчуци като боб, бакла, домати, пипер, картофи, лук, чесън, магданоз, чубрица, джоджан, целина. Цъфтяха латинки, шибой, маргарити, ружи, самакитка, „съмни-мръкни”, гергини и други цветя и треви, на които не знаех името.

Съзрял ме сред децата, дядо Арсо се провикна засмяно:
          
– Хайде, хайде днес с нас на нивата, хем ще се повозиш! Иди се обади на майка ти, че ще дойдеш с нас, да знае къде си и ела! Ще режем камъш, ще си хапнем от него, ще видиш колко е сладък и защо го гледаме. Хайде ела, чакаме те!
          
Аз се затичах веднага да се обадя на мама и както си бях боса, само по лятна басмяна рокличка, качих се припряно в каруцата и веднага седнах до баба Неда, жената на дядо Арсо. Не исках да преча на стареца да кара и направлява само с гласа си биволиците, впрегнати да теглят колата, размахвайки, без да ги удря, дългата си пръчка над тях.

Баба Неда бе висока, вече сбръчкана в лице черноока хубавелка, ала по душа бе още по-хубава и добра. Тя ми се зарадва, прегърна ме и веднага забради с бяла забрадка, да не ме хване слънцето, че да не ме заболи  главата. Постла ми елечето си, за да седна до нея в каруцата и поехме към нивата със захарна тръстика, наричана още с турската дума камъш или камуш.
         
Биволът и малачката бяха едри, много силни, но бавни, тромави животни, с вид на привидно кротки и покорни същества, с големи, добри очи, но ако тръгнеха да тичат, бягаха наистина силно, не можеш ги стигна. Обичаха да се валят в калта, да се покриват с нея, за да се спасят от хапещите ги насекоми. Бяха умни, помнеха добре и намразеха ли те, следяха те непрестанно. Дебнеха да те убият, да си отмъстят, че бяха  и много  упорити, инатести, също като магаретата. Даваха хубаво, гъсто и маслено мляко, силно хранително и лечебно за стомашна язва и тромбофлибит.

В този ден дядо Арсо им бе привързал телени кошнички на устата, че докато вървят из пътя, да не могат да пасат от хубавата, сочна трева, израснала висока и крехка покрай него и така да се бавят, че да закъснеем за нивата.

Когато стигнехме до някой по-стръмен баир, дядо Арсо ни подканяше да слезем от каруцата с баба Неда, за да олекне на биволите, като теглят колата по стръмнината, че да не се морят. Слизах без никакво желание от колата, толкова приятно беше да се возиш в нея и да разглеждаш околността.

Беше кръстил добичетата Черна и Караман – от турската дума за „герой, юначага”, защото мъжкият бил много силен и теглел добре тежки товари.
           
Нивата не беше далече, току в края на града – там, където река Сива се вливаше в река Врана. Не зная по кое време се сее камъша, но го виждах нагъсто израснал като трева и много високо, до няколко метра, като от едно коренище никнеха няколко мъхести, твърди стебла, сиво-зелени, с много прешлени по тях, дебели до 5-6 см. Имаха дълги, като на речна тръстика, съвсем леко назъбени листа по края, които шумяха приятно и се играеха като немирни дълги коси на вятъра.

Когато узрееха стеблата, на върха на всяко едно от тях се появяваше, та разцъфтяваше в розово лека ефирна метличка, а семената  бяха събрани с хиляди в тъмночервено или виолетово съцветие, широко в основата, но издължено във височина като ламбено шише. Всяко семенце в него си имаше отделна своя обвивка.



Дядо Арсо разпрегна биволите, освободи им устата от кошничките и като ми даде пръчката си, поръча да ги закарам на реката – тяхно любимо местообитание. Това не беше трудно, тъй като тя бе на около 50 метра от нас, а те я надушваха и с радост се отправиха към нея в този топъл ранно есенен слънчев ден.

Когато отново се върнах при нивата, старците бяха навлезли вече в нея да режат тръстиката с широките си остри сатъри с удобни дръжки. Аз можеше да вървя след тях и да събирам отрязаните стебла, да ги отнасям и слагам в каруцата.

Дядо Арсо взе едно тръстиково стебло. Наряза го на части, очисти му листата,обели го от обвивката и като взе бялата мека сърцевина, подаде ми я, за да я опитам. Друго парче подаде на жена си, на баба Неда, а третото започна самият той да яде. Бе много сочно, ароматно и приятно сладко, дори засищащо, ако си гладен.
         
– Ето, от тази, бялата сърцевина, като се пресова и изтиска изтича захарен сироп. От сгъстяването му на огъня се получава маджун и меласа. Ако дойдеш тогава у дома, ще видиш как майсторски го прави  жена ми, какви курабии и сладкиши приготвя тя и ще узнаеш за още колко много неща може да се употреби този захарен сок.

По-късно, като пораснах, научих, че той се използва за направа на много храни и напитки, дори като лекарство, като противоотрова, разслабващо при запек, леко опиянява човека, отпуска го, възстановява, облекчава го да му олекнат грижите, действа и силно еротично. Той кара раните бързо да заздравяват, лекува жълтеница, ниско кръвно, анемия, инфекции по кожата, пикочните пътища, артрит, циреи, болки в гърлото, кашлица, настинки, навяхвания, очни заболявания, тумори в корема, премахва стареенето на кожата, премахва и акнето и черните точки по лицето, както и при загуба на мляко при майките кърмачки.
        
Баба Неда не бе останала по-назад от мъжа си, защото и тя ми бе приготвила хубаво сочно парче тръстика, но старецът я извика да започват работа и тя нема време да ми го обели, а само ми каза да надъвча със зъби кората на стеблото на тръстиката, за да омекне и да я завъртя и усуча тъй, че да потече сок от него, който да изпия веднага. Направих го и ми хареса.

Сокът течеше обилно и спираше, щом спирах да въртя и изцеждам тръстиката. Обаче след второто, третото изтискване усетих, че се появиха дребни пъпчици в края на устата ми от прищипване с тръстиката. Е, след такава голяма сладост не може да няма и неприятности. Не може всичко да е хубаво на тоя свят, затова и нещо неприятно ще има, което ще трябва да се търпи.

Скоро каруцата се напълни, макар да беше с двойно извисени канати, защото старците бяха опитни и сръчни, знаеха кое как да се подхване и направи бързо и качествено. Не бяха уморени, само разкършени и някак подмладени, ала трябваше да спрат работа, за да се върнат у дома, за да обработят тръстиката, че да не би отрязаните стъбла да се развалят.

Затова впрегнахме биволите и се завърнахме в дома им. Каруцата бе безпроблемно стоварена в предния двор, близо до дама у бай Арсови. Там ние насядахме върху сложени на земята черги до купчината тръстика. С косери в ръка (удобни, леко закривени като дъга ножчета), започнахме да почистваме тръстиката от листата, да я режем на парчета и да я белим до бялата сърцевина.

После дядо Арсо донесе едно дървено буренце с дръжка, в която се поставяше бялата тръстикова сърцевина и се изцеждаше сока от нея. Той се поставяше в големи делви и слагаше на студено в дълбоката бетонна маза, за да не се вкисне и развали. Това се правеше, докато голямата купчина захарна тръстика бе почистена изцяло. Листата бяха натъпкани и притъпкани плътно много добре в една яма, за да се вкиснат и превърнат във възкисела, омекнала, приятно миришеща храна за добитъка.
        
След като си бе ошетала, на другия ден баба Неда запалила огнището на двора и се заела да вари и  сгъстява част от захарния сок, за да го превърне в маджун, като го прибрала в големи глинени гърнета, затворени с капаци и завързани отгоре с памучни парчета плат. Те се съхраняваха на хладно място в мазата.

За да използва огъня и докрай захарния сок, тя решила веднага да направи и ябълков мармалад. Настъргала две-три престилки ябълки, набрани от двора, сложила и надробени две големи глави захарно цвекло, няколко шепи почистени и начукани орехи и дълго стояла край огъня, за да бърка мармалада, стараейки се да го сгъсти добре, докато почне да прави пътечка с бъркалката по дъното на тавата, но и внимавайки да не загори.
           
Добре, но тя имала слабо сърце и не трябвало да стои до огнището толкова дълго време в този топъл летен ден. Тъкмо прибрала в делви и бурканчета мармалада, стерилизирала ги и оставила да доизстинат в котела. Прибрала се да полегне малко да отпочине, че не се почувствала добре. Полегнала тя, ама не станала вече.
           
Отидохме на другия ден на погребение, което бе голямо, с три попа, с църковни утвари, хоругви, слънце и други символи, с които я откараха с черната катафалка, карана от коне, на опелото в църквата. Спираше се на всеки кръстопът, поповете пееха молитви, кадяха, размахваха кандилници с тамян. Бе тъжно, тържествено, многолюдно.
         
Като я погребаха, мама ми даде шепа орехи да сложа на гроба й, защото двете много се обичахме и си помагахме. Бедни бяхме, нямахме с какво да й се отблагодарим, както ни се искаше. А тя милата си имаше достатъчно от всичко, но и неуморно работеше.     
          
Отпосле леля Величка и свако Стефан си бяха взели отпуск, за да приберат захарната тръстика от полето и да помогнат на дядо Арсо. Малка част от нея бяха употребили за тях си, а по-голямата част продадоха.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки