За нашествията на хуните в Римската империя виновна се оказва... сушата


За нашествията на хуните в Римската империя виновна се оказва... сушата
Снимката е илюстративна
21 Декември 2022, Сряда


Вижте какво установиха учени от университета в Кембридж

Автор: Десант

Учени от университета в Кембридж предполагат, че важен фактор за нашествието на хуните, начело с Атила в римските провинции край Дунав през V в. е сушата. До този извод те стигнали слез анализ на дървесните годишни кръгове и находки на археолозите. 

Историците дълго време са смятали, че така нареченото Велико преселение на народите и последвалото го падане на Рим са причинени от политическа криза.Но оставаше неясно откъде в Римската империя нахълтват хуните. 

Специалистите от Кембридж направили реконструкция на климата от последните две хилядолетия, базирайки се на годишните кръгове на дърветата в изучаваната местност. Те изяснили, че през IV–V в.  територията на днешна Унгария нееднократно е била подлагана на засушаване. Особено сух се оказал интервалът между 420 и 450 г. Урожаят рязко спаднал и на хората и животните не достигало препитанието.

Преди нахлуването в римските провинции на хуните сушата била изключително екстремна. За това свидетелства и неотдавна извършеният анализ на костни останки на хората от онези времена. 

Според историците, капризният климат провокирал рязък икономически спад и принудил Атила и други владетели да предприемат грабежи на римските поселища, за да запазят войските си и лоялността на елита. А на бившите пастири се наложило да станат воини. 


В категории: Новини , История , Античност

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иван Монев
24.01.2023 11:49:52
0
0
Дълго време съм се чудил, каква е причината за така нареченото "велико преселение на народите". Оказа се, че причината е хунобългаринът Атила. Той се е разпореждал кой народ къде да се пресели. Не случайно на Запад бил наричан "Бич Божий".Рим е бил пощаден благодарение на Божието чудо,което се случва на Атила. Българската империя тогава се е простирала от река Рейн до Китай и е била три пъти по-голяма отколкото
Западната и Източната Римски империй взети заедно. В едноименния филм Атила изрече тези думи на военачалника Аеций. Стара Велика България е наследница на хунобългарската империя и се е простирала от река Висла до Босфора и от река Рейн до река Волга и по-нататък. Това са неоспорими исторически факти и никой не може да каже, че това не е вярно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки