Ще ремонтират къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в Трявна


Ще ремонтират къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в Трявна
21 Декември 2022, Сряда


Настоящето й техническо състояние не е добро, а скоро не е извършвана реставрация и консервация на този архитектурен паментик

Автор: Дина Харизанова

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна обяви обществена поръчка за извършване на текущ ремонт и фасадна реставрация на къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ във възрожденското градче.

Тя е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност, а също е обявена и за архитектурно-строителен паметник на културата с категория местно значение.

Отделно попада в територия на културно-историческото наследство със статут на групова  архитектурна строителна недвижима ценност „Ансамбъл ул. „П. Р. Славейков“, обявен през 1967 г. като групов  паметник на културата.

Обектът попада и в „Старинната част на град Трявна и арх.исторически ансамбъл “Ангел Кънчев“, обявен през 1979 г. за архитектурен и исторически резерват.

Строежът на къщата по схема може да се причисли към ранно възрожденския период. Тя е построена на улична регулация с ориентация на юг.

Сградата е на два етажа. В приземието са разположени кухня, дюкян  със склад към него, стая и коридор. Външна стълба води към чардака на етажа, в който са разположени три помещения и чардакът, заемащ близо 2/3 от северната (дворната) фасада. Той преминава по западната фасада в протежение на една стая като пътека.

Етажът е слабо наддаден към улицата, като ъгловата стая е силно еркерно наддадена и подпряна с троен ред видими обработени дървени конзоли и ъглов прозорец. Открития чардак е с добре оформени колони. Крайните конструктивни греди  са видими и обрамчват строителните полета на фасадите. Стрехата не е обшита.

Покривът е покрит с каменни плочи. Конструкцията на стените е паянтов скелет с пълнеж, измазан и варосан. Прозорците са с гладки рамки, като на еркерната стая са с капаци.

В тази къща е живял Петко Р. Славейков и тук са родени седемте му деца, едно от които е  големия поет лирик Пенчо Славейков.

Къщата се включва органически във възрожденския ансамбъл на улицата.

Настоящето й техническо състояние обаче не е добро. А скоро не е извършвана реставрация и консервация. От направения оглед е констатирано, че покривът й тече на места; дървените елементи не са почистени и на места са провиснали и с бели петна по тях. 

Северната фасада на чардака също се нуждае от почистване. Дървените части на оградите и портата също се нуждаят от ремонт и консервиране. По бялата мазилка на фасадите се забелязват пукнатини.
Оградата и портата също се нуждаят от ремонтиране.          



С настоящият проект се предвижда да бъдат изпълнени  дейности по фасадата, каменните  плочи, каменните  зидове, дограмите, дървените врати и др. 

За да се изяви архитектурната стойност на сградата, то следва да бъде възвърнат първоначалният облик на фасадите.

Предстои да бъде извършено почистване на каменните зидове и измиване на фасадите с пароструйна машина. След основното измиване стените ще се почистят добре от вероятни остатъци от обрушените структури, като внимателно ще се почисти цялата компрометирана мазилка.

Ще бъде извършено и прешлайфане на всички мазилкови фасадни повърхности, както и боядисване с варова мазилка на всички измазани в бяло външни стени.

Дограмите ще бъдат почистени от деструктиралия повърхностен слой, а силно увредените елементи ще се подменят с нови, от идентична на съществуващата дървесина.

За защитa от гниене и образуване на синя плесен ще бъде нанесено защитно покритие и импрегнатор.

Почистени ще бъдат от мухъл и напластявания и каменните плочи на покрива.

Дървените елементи ще бъдат демонтирани и обработени с подходящи разтвори срещу алгии, анобии и гъби.

Каменните зидове ще бъдат префугирани.

Прогнозната стойност на всички предвидени в обществената поръчка дейности е 96 547,80 лв. без ДДС.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки