Тревожна тенденция: Организират новогодишни концерти с неуредени авторски права


Тревожна тенденция: Организират новогодишни концерти с неуредени авторски права
19 Декември 2022, Понеделник


Творците заслужават да генерират приходи от използването на музиката им - коментират от „Музикаутор“

Автор: Десант

С наближаването на светлите празници, в почти всеки общински център в страната се предвиждат множество културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на населеното място. В същото време се наблюдава тревожна тенденция организирането им да бъде без предварително уреждане на авторските права.

От „Музикаутор“ - компанията, която  предлага над 95% от световния музикален репертоар за България, като представлява над 3000 български автори и още над 2 500 000 автори от цял свят, сигнализират, че когато музикалните произведения са с публично изпълнение, независимо дали достъпът до събитията е платен или безплатен, е необходимо организаторите да лицензират музикалното съдържание съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

„Творците заслужават да генерират приходи от използването на музиката им, тъй като тя е продукт, в който са инвестирали време, талант, образование, усилия и ресурси. Тук е нашата роля, като сдружение да защитим нерегламентираното ползване на техния труд и да полагаме усилия обществото ни да осъзнае важността от спазването и прилагането на закона“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“. 

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права всеки, който отдава място за провеждане на концерти и други прояви с музика на живо, следва да изиска от организатора на събитието лиценз за предварително уредени авторски права. Ако той не бъде получен, то носи солидарна отговорност за уреждането на авторските права.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки