Часовник, отброявал минутите в някой от салоните на Царския дворец в София, привлича посетители в НПТМ


Часовник, отброявал минутите в някой от салоните на Царския дворец в София, привлича посетители в НПТМ
Снимка: НПТМ
19 Декември 2022, Понеделник


По случай новогодишните празници, в последния ден на годината входът на музея ще е свободен за всички деца и ученици

Автор: Десант

В последния ден на годината - 31 декември, експозицията на Националния политехнически музей ще приема посетители от 9:00 ч. до 17:00 ч. (касата приключва в 16:30 ч.). По случай новогодишните празници, входът на музея ще е свободен за всички деца и ученици.

Гостите ще могат да се фотографират пред един истински и все още в движение Ford (модел А) от 1928 г. или пък да изберат Fiat (модел 500), произведен през 1936 г., но много по-известен като Il topolino (от италиански – малката мишка).

Те ще могат да се полюбуват на богата колекция от часовници, сред които е и радиалният със сферично движение на циферблата и неподвижна стрелка, отброявал минутите в някой от салоните на Царския дворец в София.

По-възрастните посетители могат да споделят с деца и/или внуци спомени от времето, когато телевизията е черно-бяла, телефонът има шайба, а да притежаваш ролков магнетофон е направо „cool“.

Заедно ще се полюбуват на десетки Lego модели от серията Technic, която съществува вече повече от 40 години. Тези модели се строят отвътре навън и съдържат хиляди сглобки, които позволяват изключителна подвижност и зрителен достъп до най-малкия детайл на изложените автомобили, самолети, багери и камиони.

В детския занимателен кът ще имат възможност да правят самостоятелни експерименти, да пипат, изследват и сравняват. Там е разположен и нашият зоотроп - „кинозвезда“. Точно него използва Деян Донков в първия пълнометражен филм на Теодор Ушев „φ 1.618“.

А любителите на старите пощенски картички ще бъдат изкушени от гостуващата изложба „Вернисаж на суетата“ от Регионален исторически музей - Кърджали.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки