В центъра на Стара Загора ще издигнат реплики на две праисторически фигурки от музея „Неолитни жилища“


В центъра на Стара Загора ще издигнат реплики на две праисторически фигурки от музея „Неолитни жилища“
Снимката е от ателието на Цветан Четъшки. ИЗточник: Община Стара Загора
19 Декември 2022, Понеделник


Пластиките са изработени максимално доближаващи се до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки

Автор: Стефани Бабадалиева

В парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей в Стара Загора, на 20 декември, в 14.00 часа, вще бъдат официално представени пластики на две праисторически фигурки.

Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ-Стара Загора.

Пластиките са реплики в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са мраморна антропоморфна фигурка (Късен халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и костена антропоморфна фигурка с накити, изработени от мед (Късен халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

Копията на артефактите са с внушителната височина - 1,60 метра. Изработени са от тиково дърво. Така те са подходящи за експониране на открито. Благодарение на специално покритие, фигурите ще бъдат предпазени от UV лъчи, вода, както и неблагоприятни метеорологични условия.

Пластиките са изработени максимално доближаващи се до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки.

Целта е да се стимулира интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалния на територията на Европа музей „Неолитни жилища“.

Програмата за туризъм на общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати, които да запознават с историята си малки и големи.

В сутерена на сградата на „Неолитни жилища“ може да бъде разгледана експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско". Част от нея са прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.


В категории: Добри Вести , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки