Бургаският залив е с добра чистота. Най-малко отпадъци има край остров Св. Анастасия


Бургаският залив е с добра чистота. Най-малко отпадъци има край остров Св. Анастасия
Снимката е илюстративна. Източник: Община Бургас
15 Декември 2022, Четвъртък


Вижте какво още установи проучване на екологичното състояние на тази акватория

Автор: Диана Славчева

В Бургас приключи проект за повишаване на знанията за морската околна среда, в рамките на който с помощта на специален робот за подводни изследвания бе проучено екологичното състояние на Бургаския залив и неговата акватория. Той бе финансиан по програма „Морско дело и рибарство и бе реализиран от Община Бургас в партньорство с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В неговите рамки е закупен най-новия подводен робот с дистанционно управление, благодарение на който става възможно да се изследват различни т.нар. полигони в Бургаския залив и акваторията му, както и водите покрай пристанището в Сарафово, Рибарското селище, остров Света Анастасия, северния и централен бургаски плажове.

Проф.д-р Севдалина Турманова, председател на ОбС-Бургас, разясни, че след обстойно изследване на водните потоци, които минават през залива, неговото картиране и наблюдение с подводния робот е установено, че замърсяванията, които се наблюдават на повърхността на Бургаския залив и прилежащата му акватория, са съставени предимно от полимери и пластмасови частици под 2,5 см, които се носят с новорасли, морски треви и други отпадъци.

Основно те се локализират по ъглите около кейовите стени. Но като цяло може да се обобщи, че Бургаският залив показва много добра чистота.

Особено чисто е край остров Света Анастасия. Тамошните заведения отдавна не използват пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори. На туристите, които посещават парчето земя насред Бургаския залив дори е забрането да си носят пластмасови бутилки с вода - те се оставят на специално място на пристана. 

С помощта на подводния робот, който има възможност да наблюдава до 300 м дълбочина, а благодарение на подводен кабел може да се спусне още 100 метра надолу, са установени и конкретните параметри на отпадъците по морското дъно. Те най-вече са локализирани около Рибарското селище и се състоят от дървен материал, стъкло, текстил, автомобилни гуми и други замърсители.

В рамките на проекта е разработена дисциплината „Полимерни замърсители в морска среда“, която вече е залегнала в магистърските програми на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Изработен е и „Син етикет“, с който са отличени вече три бургаски заведения, които не използват пластмасови опаковки. Заведенията се мотивират от Община Бургас да кандидатстват за това екологично лого, като се рекламират безплатно в платформата „Go to Burgas“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки