Стартира строителството на втория нов патрулен кораб на ВМС


Стартира строителството на втория нов патрулен кораб на ВМС
Снимка: ВМС
15 Декември 2022, Четвъртък


Това е най-важния военноморски проект за България до момента

Автор: Десант

На 14 декември 2022 г., в района на Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин”, символично беше даден старта на строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. Традицията за рязането на стомана отбелязва първия голям етап в производствения процес на всеки нов кораб.

Точно преди година се проведе церемонията по разкроя на стомана за първия от двата патрулни кораби за Военноморските сили на Република България и  вече, благодарение на добрата работа, отличното сътрудничество и високия професионализъм на корабостроителите от „МТГ-Делфин“ и NVL B.V.& Co.KG, можем да видим строящия се кораб с изградена значителна част от корпуса му.

На церемонията присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от Командването, както и началници на отдели от Щаба на флота.

По време на събитието контраадмирал Михайлов заяви: „Този кораб ще даде възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии.”

С реализирането на договора Военноморските сили ще придобият два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, които не подлежат на модернизация.

Плавателните съдове, които са с дължина 90 метра и водоизместимост от приблизително 2300 тона, са базирани на доказан дизайн на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Корабите ще дадат възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът за строителството на двата кораба, който се изпълнява във Варна и в който са включени и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили. Той бе окачествен като най-важния военноморски проект за България до момента.

Завършването на строителството на първия кораб е планирано за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб - година по-късно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки