Деца ще се учат да месят хляб в Националния етнографски музей


Деца ще се учат да месят хляб в Националния етнографски музей
Снимка: Архив Фейсбук/ИЕФЕМ
14 Декември 2022, Сряда


Ще има и коледна работилница за изработването на сурвачки

Автор: Десант

Националният етнографски музей организира от 15 до 22 декември традиционните си коледни работилници за деца, съобщава БТА, като се позовава на информация от от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Децата са поканени да научат как се изработват обредни хлябове за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. По забавен и достъпен начин те ще научат за пътя от зърното до готовия хляб на трапезата, ще се запознаят с различни типове обредни хлябове и какво означават символите на пластичната им декорация.

„Ще им разказваме за традициите, ще видим кратки филмчета и ще майсторим с ръцете си“, посочват организаторите.

Участниците в ателието ще омесят тесто, ще декорират хлябовете, ще поставят отпечатък от просфорен печат, а после заедно ще ги изпекат и изядат. Наученото ще могат да приложат, когато в домовете си започнат да подготвят заедно с родителите празничните трапези за празниците, казват етнографите.

Ателиетата са с продължителност 45 минути и започват на всеки кръгъл час между 9 и 17 ч. За участие е необходимо предварително записване на тел: 087 980 7947, а таксата е 8 лв. за занимание.

В ателието за изработване на сурвачки децата ще узнаят защо сурвачката се украсява с различни продукти, защо за направата им се ползва дрян и кои са магическите думи, с които се сурвака. Всеки ще си тръгне със саморъчно изработена сурвачка, за да може да нарече здраве, плодородие, успех и радост за близките си.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки