Бракониери убиха защитен черен лешояд


Бракониери убиха защитен черен лешояд
Снимка: Архив Зелени Балкани
14 Декември 2022, Сряда


Това е пореден подобен случай

Автор: Десант

Застрашен черен лешояд е убит от бракониери край Харманли, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Това е пореден случай на посегателство срещу птица от застрашен вид, като досега няма санкционирани нарушители.​ Природозащитниците припомнят, че независимо от подаваните сигнали в полицията, до момента у нас няма разкрито нито едно престъпление, свързано с незаконен разстрел на защитени хвъркати.

Черният лешояд, станал жертва на бракониерие, е една от освободените в природата през ноември птици. Тя е от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация „По-диви Родопи“ и испанска природозащитна организация.

След шестмесечна адаптация на свобода са пуснати 13 черни лешояда, маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение.

Две седмици след установяването на единия от лешоядите край Харманли, той е убит през нощта от бракониери, ловуващи на фарове с незаконни термални прицели.

От БДЗП припомнят, че през септември 2022 г. в района на Джебел беше застрелян египетски лешояд, а през май 2020 г. над ловно стопанство „Женда“ край Кърджали куршум покоси черен лешояд.  Година по-късно - през септември 2021 г., в района на община Стралджа беше прострелян царски орел.

Извършителите и на трите престъпления все още не са разкрити.

Междувременно подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд, от който бяха намерени само предавателя и пера, беше успешно разкрит от Унгарското бюро за разследване. Извършителите са четирима ловци, срещу които унгарската прокуратура вече е повдигнала обвинения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки