Нов прочит за историята на българското фермерство, описана в списания, книги и нравоучителни беседи


Нов прочит за историята на българското фермерство, описана в списания, книги и нравоучителни беседи
Оригинал на Аджарското евангелие може да бъде видян във фоайето на националната ни библиотека. Снимки: Геопан
14 Декември 2022, Сряда


Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. Красимира Александрова подари на ръководителя на Българския фермерски съюз току-що издаденото „Аджарско евангелие“ 

Автор: Десант

Историята на българското фермерство, описана в списания, книги, нравоучителни беседи, съвети за здраве и работа сред природата, беседи за задружност и взаимопомощ и пр. ни връща към времето, когато неговите практики и постижения са били ценени и много популярни в страните от днешния Европейски съюз. Днес те заслужават нов прочит.

Националната ни библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, която преди няколко дни отбеляза своята 144-та годишнина с изискано тържество, съхранява изключителна колекция от издания, които създават представа за богатствата на традиционната българска фермерска култура.



На срещата на доц. Красимира Александрова - директор на Националната библиотека, с председателя на Българския фермерски съюз Георги Стоянов бяха обсъдени широк кръг от идеи и възможности за съвместна работа по посока на развиващата се европейска инициатива за интелигентно европейско село и потребността от преосмисляне и възстановяване на ценни практики и постижения на българските фермери.

Двете страни се договориха да подпишат меморандум, който да предвижда възстановяване на Пролетния фермерски празник - търговско изложение в София, на който да се предлагат най-добрите постижения на българските фермери. Целта е да се популяризират оригинални български традиции и да се поощри формирането на съвременна национална фермерска култура.

Доц. Красимира Александрова дари на ръководителя на Българския фермерски съюз току-що издаденото „Аджарско евангелие“ с произход от днешното карловски село Свежен с пожелание свещената книга да бъде пътеводно начало при възстановяването на традиционния български морал и задружност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки